Vogüé

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vogüé
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Wapen van Vogüé
Vogüé (Frankrijk)
Vogüé
Situering
Regio Auvergne-Rhône-Alpes
Departement Ardèche (07)
Arrondissement Largentière
Kanton Vallon-Pont-d'Arc
Coördinaten 44° 33′ NB, 4° 25′ OL
Algemeen
Oppervlakte 11,72 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
1.058[1]
(90 inw./km²)
Hoogte 140 - 342 m
Overig
Postcode 07200
INSEE-code 07348
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Vogüé is een gemeente in het Franse departement Ardèche (regio Auvergne-Rhône-Alpes). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Largentière. Vogüé telde op 1 januari 2021 1.058[1] inwoners.

Vogüé is erkend als historisch erfgoed en wordt beschouwd als één der tien charmantste dorpen van Frankrijk. Deze middeleeuwse gemeente, bestempeld in Frankrijk als een "village de caractère", is dan ook een toeristische trekpleister. Vogüé is door Les Plus Beaux Villages de France erkend als een van de mooiste dorpen van Frankrijk.[2]

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Vogüé bedroeg op 1 januari 2021 11,72 vierkante kilometer; de bevolkingsdichtheid was toen 90,3 inwoners per km².

De onderstaande kaart toont de ligging van Vogüé met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Vanwege een beveiligingsprobleem met de MediaWiki Graph-software is het momenteel niet mogelijk deze grafiek weer te geven. Zodra de software is bijgewerkt zal de grafiek vanzelf weer zichtbaar worden.

Kasteel van Vogüé

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Rue des Puces (Vlooienstraat)
  • Het kasteel van Vogüé stamt uit de 11de eeuw en werd herhaaldelijk verbouwd tot in de 17de eeuw. Er zijn vier gigantische torens, waarvan twee in de voorgevel. Vermeldenswaardig is de Salle des États du Vivarias, zaal waar de Staten-Generaal van Languedoc bijeenkwam. Het kasteel bleef meer dan duizend jaar in handen van de familie Vogüé.
  • La Tourasse: een der eerste woningen in Vogüé.
  • La rue des Puces: een der nauwste straten van Frankrijk. Het bevat huizen die teruggaan tot de middeleeuwen, anderen uit de 17de eeuw.
  • L'église Sainte-Marie: deze kerk behoorde toe aan een oude benedictijnse priorij uit de 11de eeuw. Verwoest gedurende de godsdienstoorlogen, werd het herbouwd met natuursteen in 1691. De voorgevel bevat een oculus en toegangspoort met een spitsboog. Het schip wordt geflankeerd door twee zijbeuken met elk een kapel toegewijd aan de heilige Jean François Régis. Het koor bevat drie grafkelders van de familie Vogüé.
  • La Rue des Balcons : hier ziet men de diversiteit van de gebruikte stenen bij de constructie. De trappen en de balkons werden gebouwd met stenen uit de groeven uit de omgeving, terwijl de huizen gebouwd werden met granietstenen.
  • La Place de la Gadabielle: een klein pleintje dat een tussenstop was op een oude weg van de Rhônevallei naar Le Puy-en-Velay. Het werd gebruikt door muilezeldrijvers en veel handelaars. Op dit pleintje staat een toren bewoond door de intendant van het kasteel.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Vogüé aan de rivier Ardèche.
Zie de categorie Vogüé van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.