Vogelfluglinie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Satellietfoto met de veerverbinding

De Vogelfluglinie (Deens: Fugleflugtslinjen) is een verbinding voor het internationale weg- en spoorwegverkeer tussen Duitsland en Denemarken. De Vogelfluglinie loopt over de Fehmarnbelt, een zeestraat in de Oostzee tussen het Duitse eiland Fehmarn en het Deense eiland Lolland. De Vogelfluglinie werd in 1963 geopend. De naam verwijst naar de vogeltrek van de wilde ganzen en andere arctische watervogels tussen Midden-Europa en Scandinavië. De Vogelfluglinie bestaat uit twee elementen: de 963 meter lange Fehmarnsundbrug uit 1963 en de veerverbinding, waarmee ook treinen worden overgevaren, tussen de havens Puttgarden en Rødby.

De Vogelfluglinie is de kortste spoor- en wegverbinding tussen de regio's Hamburg en Kopenhagen/Malmö. De Vogelfluglinie is 160 km korter dan de verbinding via Jutland en de Kleine en Grote Belt.

Spoorlijn[bewerken | brontekst bewerken]

Toekomst[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 2020 zal hier de Fehmarnbeltverbinding gebouwd worden, een 17,5 km lange auto- en treintunnel die de huidige veerdiensten zal vervangen. De tunnel zal naar verwachting in 2028 in gebruik genomen worden. Het project wordt door Denemarken gebouwd en gefinancierd. De kosten bedragen circa 5,5 miljard euro, de Europese Unie betaalt daarvan 10 procent. De kosten zullen middels tolheffing worden terugverdiend. De oversteek via de tunnel zal circa 10 minuten duren, de veerboot doet er nu 45 minuten over. Vanuit natuurbeschermingsorganisaties werd hiertegen bezwaar gemaakt terwijl ook de rentabiliteit van zo'n vaste verbinding onzeker was. De spoorverbinding via de veerboot (vier treinparen per dag) wordt al per 15 december 2019 beëindigd en zolang verlegd via de langere route over land door Jutland en over Funen, maar door het vervallen van de tijdrovende overvaart in tijd korter.[1]

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Fehmarnsundbrücke op Wikimedia Commons.