Voicetrack

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een voicetrack is een van tevoren opgenomen stukje tekst, ingesproken door een diskjockey of radiopresentator. Voicetracks worden gebruikt door radiostations om de illusie te wekken dat de dj of presentator ‘live’ aanwezig is tijdens zijn radioprogramma, terwijl dat niet het geval is.

Het gebruikmaken van voicetracks wordt ook wel voicetracken genoemd. Wanneer voicetracks op een goede manier worden gebruikt in combinatie met onder andere muziek, jingles, reclames en nieuwsbulletins heeft de luisteraar het gevoel dat hij naar een live-uitzending aan het luisteren is. Nadat een voicetrack is ingesproken, wordt deze met behulp van computersoftware tussen de andere programmaonderdelen geplakt en zo uitgezonden. Voor dit proces wordt speciaal voor radiostations ontwikkelde software gebruikt.

Tijdens het programma ‘Het Beste van Evers Staat op’ op zaterdagochtend op Radio 538, wordt bijvoorbeeld vaak gebruikgemaakt van voicetracks. Edwin Evers is dan tijdens de uitzending niet zelf aanwezig in de studio, maar heeft zijn voicetracks de dag van tevoren opgenomen. In het verleden maakte Robert Jensen ook gebruik van deze techniek.

Er zijn ook verschillende radio zenders die deze techniek hanteren voor de volledige programmering, WildFM in Amsterdam bijvoorbeeld.