Vojen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vojen
745 - 820
Vojen
Hertog van Bohemen
Periode ? - ?
Voorganger Mnata
Opvolger Unislav
Vader Mnata
Moeder Strezislava
Dynastie Přemysliden

Vojen (geboren 745 gestorven 820) was een mythische hertog van Bohemen. Hij wordt beschreven in de Chronica Boemorum (Kroniek van Bohemen) geschreven door Cosmas van Praag (1040-1125). Hoewel dit boek geen historisch betrouwbare informatie levert wordt het toch gebruikt als standaardwerk van de Boheemse middeleeuwse geschiedenis.

Vojen was de derde van zeven Boheemse mythische hertogen, die leefden na de (eveneens mytische) stichter van de Přemysliden-dynastie, Přemysl de Ploeger, en de eerste historische hertog Bořivoj I. De namen van de hertogen werden voor het eerst genoemd in de kroniek van Cosmas, waarna ze terechtkwamen in de meeste geschiedenisboeken van de 19e eeuw, met inbegrip van De geschiedenis van de Tsjechische natie in Bohemen en Moravië van František Palacký.

Een theorie over het aantal hertogen wordt ondersteund door fresco's op de muren van de rotunda in Znojmo, Moravië. Anežka Merhautová stelde echter dat de fresco's alle leden van de Přemyslid-dynastie weergeven, inclusief de Moravische.

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

Vojen's naam is mogelijk afgeleid van het Slavische woord "vojna", dat oorlog betekent. Záviš Kalandra (1902-1950) dacht dat de namen van de zeven prinsen criptische namen waren voor de Oud-Slavische dagen van de week - Vojen als derde betekent dan dinsdag. Een andere theorie zegt dat de namen op onjuiste wijze zijn overgenomen uit een oude slavische tekst.

Zeven hertogen[bewerken | brontekst bewerken]

De zeven mytische hertogen volgend op Přemysl zijn:

Mytische prinsen van Bohemen
Nezamysl
Mnata
Vojen
Unislav
Křesomysl
Neklan
Hostivit