Voka (werkgeversorganisatie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voka
Het logo van Voka
Geschiedenis
Ontstaansdatum 5 januari 2004
Structuur
Voorzitter Rudy Provoost
Gedelegeerd bestuurder Hans Maertens
Hoofdkantoor Koningsstraat 154-158
1000 Brussel
Regio Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Vlag België België
Land Vlag van België België
Ledenaantal 18.000 ondernemingen
Slogan Samen ondernemen, samen groeien
Media
Website www.voka.be
Portaal  Portaalicoon   Economie

Voka, Vlaams netwerk van ondernemingen is een Vlaamse werkgeversorganisatie. Als netwerk van ondernemingen vertegenwoordigt het naar eigen zeggen meer dan 18.000 ondernemingen en daarmee 65% van de toegevoegde waarde in Vlaanderen en 66% van de private werkgelegenheid. In totaal zou het gaan om meer dan 910.000 werknemers.[1] Als een van de zeven vertegenwoordigde sociale partners in de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV), heeft Voka inspraak in het beleid van de Vlaamse overheid. Voka staat voor Vlaamse Ondernemers Kamers Alliantie.[2]

Ontstaan en structuur[bewerken | brontekst bewerken]

Voka ontstond in januari 2004, toen het Vlaams Economisch Verbond (VEV) en de acht regionale Kamers van Koophandel in Vlaanderen besloten om in een alliantie intensief samen te werken. Een bedrijf wordt lid via één Voka-Kamer, en treedt daarmee toe tot het hele netwerk.

Elke entiteit binnen Voka heeft zijn eigen bestuursstructuur. Voka-VEV stelde zijn structuur open voor de acht andere entiteiten, zodat zij er ook in kunnen zetelen. De gedelegeerd bestuurder van Voka is Hans Maertens. De voorzitter wordt om de drie jaar verkozen en is traditioneel een vooraanstaand ondernemer of bedrijfsleider. Sinds november 2022 is Rudy Provoost voorzitter van Voka.[3] Hij volgt in deze functie Wouter De Geest op. Het kennis- en lobbycentrum van Voka wordt geleid door Frank Beckx.

Missie[bewerken | brontekst bewerken]

Oud-Voka-voorzitter Paul Kumpen (links) en gedelegeerd bestuurder Hans Maertens.
Voormalig Voka-voorzitter Luc De Bruyckere (links) en gedelegeerd bestuurder Jo Libeer.

Voka stelt in zijn missie de welvaart en het welzijn van Vlaanderen voorop. Voluit klinkt de missie als volgt: "Voka wil als het meest nabije, invloedrijke en professionele netwerk van ondernemers en als representatieve organisatie van ondernemingen in Vlaanderen een optimaal kader creëren voor succesvol ondernemen en wil aldus fundamenteel bijdragen tot welvaart en welzijn van zijn regio."

Sinds februari 2011 werkt Voka volgens een nieuwe strategie:[4] de organisatie wil de wendbaarheid en het aanpassingsvermogen van de bedrijven in Vlaanderen verhogen.

Bestuur[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdspanne Voorzitter
2004 - 2006 Ludo Verhoeven
2006 - 2009 Urbain Vandeurzen
2009 - 2012 Luc De Bruyckere
2012 - 2015 Michel Delbaere
2015 - 2018 Paul Kumpen
2018 - 2022 Wouter De Geest
2022 - heden Rudy Provoost
Tijdspanne Gedelegeerd bestuurder
2004 - 2009 Philippe Muyters
2009 - 2011 Peter Leyman
2011 - 2015 Jo Libeer
2015 - heden Hans Maertens

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Voka streeft naar een ondernemingsvriendelijk klimaat en verdedigt het algemeen belang van de ondernemingen. De organisatie doet dat op basis van drie pijlers:

  • Belangenbehartiging (bv. dossiers opvolgen, contacten onderhouden met overheden en politici)
  • Netwerking (bv. congressen, seminaries, recepties)
  • Dienstverlening (bv. opleidingen, handelsmissies, projecten, leden informeren, vragen beantwoorden)

Voka verdedigt de belangen van de ondernemingen op lokaal, Vlaams, nationaal en internationaal vlak. Het Voka-kenniscentrum verwerkt, analyseert en interpreteert informatie over actuele sociaal-economische onderwerpen. Dit studiewerk vormt de basis van de Voka-standpunten. Aan Vlaamse zijde is Voka decretaal vastgelegde partner in het sociaal overleg, via de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV). Voka heeft vertegenwoordigers in een groot aantal instellingen, commissies en projectorganisaties en overlegt met Vlaamse sectororganisaties. Voka krijgt zo'n 10%[bron?] van haar werkingsmiddelen van de Vlaamse Overheid, via het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen.

Sectoren[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2008 werkt Voka samen met een groot aantal Vlaamse sectororganisaties (organisaties die de bedrijven uit een bepaalde sector vertegenwoordigen). Dat gebeurt aan de hand van een samenwerkingsprotocol en een aantal projecten. In juli 2011[5] hadden reeds 29 sectoren het protocol ondertekend:

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Ludo Meyvis, Markt en Macht - Het VEV van 1926 tot heden, Tielt, Lannoo, 2004

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Voka, Flanders van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.