Voka (werkgeversorganisatie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Voka
Het logo van Voka
Het logo van Voka
Ontstaansdatum 2004
Voorzitter Paul Kumpen
Gedelegeerd bestuurder Hans Maertens
Ledenaantal 18.000 ondernemingen
Website http://www.voka.be/
Portaal  Portaalicoon   Economie

Voka, Vlaams netwerk van ondernemingen is een Vlaamse werkgeversorganisatie. Als netwerk van ondernemingen vertegenwoordigt het meer dan 18.000 ondernemingen en daarmee 65% van de toegevoegde waarde in Vlaanderen en 66% van de private werkgelegenheid. In totaal gaat het om meer dan 910.000 werknemers.[1] Als een van de zeven vertegenwoordigde sociale partners in de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV), heeft Voka inspraak in het beleid van de Vlaamse overheid. Voka is een letterwoord dat staat voor Vlaams netwerk voor Ondernemingen en Kamers van koophandel in Alle sectoren.

Ontstaan en structuur[bewerken]

Voka ontstond in januari 2004, toen het Vlaams Economisch Verbond (VEV) en de acht regionale Kamers van Koophandel in Vlaanderen besloten om in een alliantie intensief samen te werken. Een bedrijf wordt lid via één Voka-Kamer, en treedt daarmee toe tot het hele netwerk.

Elke entiteit binnen Voka heeft zijn eigen bestuursstructuur. Voka-VEV stelde zijn structuur open voor de acht andere entiteiten, zodat zij er ook in kunnen zetelen. De gedelegeerd bestuurder van Voka is Hans Maertens. De voorzitter wordt om de drie jaar verkozen en is traditioneel een vooraanstaand ondernemer of bedrijfsleider. Sinds september 2015 is Paul Kumpen van het bedrijf Kumpen NV, voorzitter van Voka.[2] Hij volgt in deze functie Michel Delbaere van het bedrijf Crop's op. Het kenniscentrum van Voka wordt geleid door Eric Vermeylen.

Missie[bewerken]

Voka-voorzitter Paul Kumpen (links) en gedelegeerd bestuurder Hans Maertens.
Voormalig Voka-voorzitter Luc De Bruyckere (links) en gedelegeerd bestuurder Jo Libeer.

Voka stelt in zijn missie de welvaart en het welzijn van Vlaanderen voorop. Voluit klinkt de missie als volgt: "Voka wil als het meest nabije, invloedrijke en professionele netwerk van ondernemers en als representatieve organisatie van ondernemingen in Vlaanderen een optimaal kader creëren voor succesvol ondernemen en wil aldus fundamenteel bijdragen tot welvaart en welzijn van zijn regio."

Sinds februari 2011 werkt Voka volgens een nieuwe strategie:[3] de organisatie wil de wendbaarheid en het aanpassingsvermogen van de bedrijven in Vlaanderen verhogen.

(Voormalige) voorzitters[bewerken]

Aantreden Aftreden Voorzitter
2004 2006 Ludo Verhoeven
2006 2009 Urbain Vandeurzen
2009 2012 Luc De Bruyckere
2012 2015 Michel Delbaere
2015 heden Paul Kumpen
Aantreden Aftreden Gedelegeerd bestuurder
2004 2009 Philippe Muyters
2009 2011 Peter Leyman
2011 2015 Jo Libeer
2015 heden Hans Maertens

Activiteiten[bewerken]

Voka streeft naar een ondernemingsvriendelijk klimaat en verdedigt het algemeen belang van de ondernemingen. De organisatie doet dat op basis van drie pijlers:

 • Belangenbehartiging (bv. dossiers opvolgen, contacten onderhouden met overheden en politici)
 • Netwerking (bv. congressen, seminaries, recepties)
 • Dienstverlening (bv. opleidingen, handelsmissies, projecten, leden informeren, vragen beantwoorden)

Voka verdedigt de belangen van de ondernemingen op lokaal, Vlaams, nationaal en internationaal vlak. Het Voka-kenniscentrum verwerkt, analyseert en interpreteert informatie over actuele sociaal-economische onderwerpen. Dit studiewerk vormt de basis van de Voka-standpunten. Aan Vlaamse zijde is Voka decretaal vastgelegde partner in het sociaal overleg, via de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV). Voka heeft vertegenwoordigers in een groot aantal instellingen, commissies en projectorganisaties en overlegt met Vlaamse sectororganisaties.

Projecten[bewerken]

Om zijn missie uit te voeren, werkte Voka enkele projecten uit op Vlaams niveau.

 • Bryo - Bryo staat voor Bright & Young en is een netwerk van jonge, gedreven mensen die goesting hebben om hun idee in de praktijk om te zetten. Deelnemers worden 3 jaar lang begeleid bij alle uitdagingen, problemen en beslissingen, voor, tijdens en kort na de opstart of overname van een eigen zaak.
 • Smart Grids Flanders - Smart Grids Flanders wil de slimme elektriciteitsnetten en slimme meters van de toekomst mogelijk maken in Vlaanderen. Het brengt daarvoor bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen bij mekaar.
 • Voka Onderneming & Politiek - 'Onderneming & Politiek' vormt een ontmoetingsplatform voor ondernemers en politici. De rechtstreekse contacten tussen ondernemers en politici maken het bedrijfsleven beter bekend in de politieke wereld en informeren de ondernemers over de gang van zaken in de politiek.
 • Jobkanaal - Jobkanaal sensibiliseert bedrijven over het potentieel van werknemers uit kansengroepen, en helpt hen om zo'n werknemers aan te werven.
 • Voka Health Community - De Voka Health Community is een kennis- en doeplatform dat ondernemers, zorginstellingen, kenniscentra en patiëntengroepen samen laat werken aan de vernieuwing van producten en diensten in de zorgsector.
 • PLATO - Een netwerk van kmo's onder begeleiding van peters en meters die maandelijkse sessies organiseren en waarbij verscheidene onderwerpen worden aangehaald zoals daar zijn Human Resources, internationaal ondernemen enz.
 • Voka Young Power - Voka Young Power brengt jonge ondernemers, professionals en toekomstige beslissingnemers van ondernemingen, allen jonger dan 35, enkele keren per jaar samen.
 • Jong Voka - Jong Voka is de jongerenwerking van Voka - Kamer van Koophandel. Zij verenigen Jonge ondernemers en managers onder de 40 jaar. Iedere kamer heeft zijn Jong Voka of Jongerenwerking.

Sectoren[bewerken]

Sinds 2008 werkt Voka samen met een groot aantal Vlaamse sectororganisaties (organisaties die de bedrijven uit een bepaalde sector vertegenwoordigen). Dat gebeurt aan de hand van een samenwerkingsprotocol en een aantal projecten. In juli 2011[4] hadden reeds 29 sectoren het protocol ondertekend:

Zie ook[bewerken]

Literatuur[bewerken]

 • Ludo Meyvis, Markt en Macht - Het VEV van 1926 tot heden, Tielt, Lannoo, 2004

Externe links[bewerken]