VolkerRail

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

VolkerRail is een van oorsprong Nederlandse aannemer van spoorwerken.

Het bedrijf is een werkmaatschappij van VolkerWessels en is op 6 augustus 1997 ontstaan als Volker Stevin Rail & Traffic bv door het samenvoegen van de bedrijven Railbouw Leerdam, Van der Worp en GrantRail (destijds allen eigendom van Koninklijke Volker Wessels Stevin), J.C. Petrus, en delen van NS Infra Services, ER Groep, Strukton Draagconstructies, Strukton Infra Services Materieel en Railpro (destijds allen eigendom van de Nederlandse Spoorwegen). Sinds 16 januari 2006 is het bedrijf actief onder de naam VolkerRail.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Open dag van VolkerRail (2018)

Naast BAM Rail, Asset Rail en Strukton is VolkerRail een van de procescontractaannemers welke zorgen voor het onderhoud van elk hun eigen deel van het door ProRail beheerde spoorwegnet in Nederland. Ook is VolkerRail verantwoordelijk voor het onderhoud van de sporen bij Tata Steel Europe in IJmuiden.

In opdracht van ProRail houdt het bedrijf zich ook bezig met nieuwbouw en het vernieuwen van (delen van) het spoorwegnet.

Een speciale afdeling is belast met het onderhoud en vernieuwen van de infrastructuur van tram- en metrolijnen in Amsterdam (GVB), Den Haag (HTM), Rotterdam (RET), kraanbanen voor de industrie en tot en met 2013 de Sneltram Utrecht-Nieuwegein.

Daarnaast onderhoudt VolkerRail in opdracht van Rijkswaterstaat landelijk een aantal bruggen, tunnels, sluizen en waterkeringen, waaronder de Oosterscheldekering, de Velsertunnel, de Van Brienenoordbrug, de Brug over de Noord en de Haringvlietbrug.

Europa[bewerken | brontekst bewerken]

Behalve in Nederland is VolkerRail ook actief in Groot-Brittannië. Voorheen was het bedrijf ook actief in Duitsland, Polen, Estland en Finland. In januari 2011 is het bedrijf in Duitsland verkocht aan Hering Gleisbau. Het bedrijf in Polen is in maart 2011 verkocht aan TSS GRADE uit Slowakije. De bedrijven in Estland en Finland zijn begin april 2011 verkocht aan Leonhard Weiss in Duitsland.[1]

Materieel[bewerken | brontekst bewerken]

Meettrein VolkerRail te Deventer
Kettinghor in bedrijf

Een groot deel van het werk dat wordt uitgevoerd door VolkerRail gebeurt met eigen materieel. Hiertoe beschikt het bedrijf onder andere over de volgende materieelstukken:

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie VolkerRail van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.