Volker Schlöndorff

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Volker Schlöndorff
Volker Schlöndorff (2009)
Volledige naam Volker Schlöndorff
Geboren 31 maart 1939
Geboorteland Vlag van Duitsland Duitsland
(en) IMDb-profiel
(nl) Moviemeter-profiel
(mul) TMDB-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Volker Schlöndorff (Wiesbaden, 31 maart 1939) is een vooraanstaande Duitse filmmaker en filmregisseur. Hij werd internationaal vooral bekend door zijn films Die verlorene Ehre der Katharina Blum en Die Blechtrommel; voor deze laatste kreeg hij in 1979 de Gouden Palm voor beste film op het filmfestival van Cannes en tevens een Oscar voor beste anderstalige film.

Schlöndorff werkte als regie-assistent bij Ludwig Berger, Louis Malle, Jean-Pierre Melville en Alain Resnais. Hij schreef een scenario naar Die Verwirrungen des Zöglings Törleß, de eerste roman van Robert Musil, dat hij in 1965 verfilmde als Der junge Törless. Er zouden nog talloze boekverfilmingen volgen, waaronder Die verlorene Ehre der Katharina Blum (1975) gebaseerd op de gelijknamige roman van Heinrich Böll, en The Handmaid's Tale (1990), naar de roman van Margaret Atwood, met een scenario van Harold Pinter.

Deutschland im Herbst (1978) is een anthologiefilm over West-Duitsland in de late jaren zeventig, ten tijde van de Rote Armee Fraktion; het is een mengeling van documentaire en standaard filmscènes.

Voor Ten Minutes Older: The Cello (2000), een film bestaande uit vijftien segmenten geregisseerd door vijftien verschillende regisseurs, maakte Schlöndorff het segment The Enlightenment.
Diplomatie (2014) is een verfilming van het gelijknamige toneelstuk van Cyril Gely. In diverse dialogen probeert de Zweedse consul Raoul Nordling de Duitse generaal Dietrich von Choltitz te overtuigen dat de vernietiging van Parijs, zoals bevolen door Adolf Hitler in 1944, voorkomen moet worden.

Voornaamste films (als regisseur)[bewerken | brontekst bewerken]