Volksdemocratisch Front

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Volksdemocratisch Front was een communistische mantelorganisatie in Roemenië die van 1948 tot november 1968 bestond. De organisatie was vergelijkbaar met het Democratisch Blok in Polen en het Vaderlands Front in Bulgarije.

De voorgangers van het Volksdemocratisch Front waren het regeringsblok en het Nationaal Democratisch Front (1944-1948) waarin naast de Roemeense Arbeiderspartij (communistische partij), ook andere partijen en organisaties lid van waren die vóór samenwerking met de communisten waren. Een aantal van deze andere partijen en organisaties werden eind jaren 40 "ontmaskerd" als anticommunistisch of reactionaire groepen en verboden. In het in 1948 opgerichte Volksdemocratisch Front zaten - naast de communistische partij - politieke partijen, massaorganisaties en vakbonden die zich hadden neergelegd bij de in november 1947 voltooide communistische machtsovername en de nieuw gestichte Roemeense Volksrepubliek.

De volgende partijen maakten anno 1948 deel uit van het Volksdemocratisch Front:

In de jaren '50 verdwenen alle politieke partijen en bleef alleen de Roemeense Arbeiderspartij bestaan evenals de massaorganisaties.

In november 1968 kwam het Sociaal-Democratisch en Verenigd Front voor het Volksdemocratisch Front in de plaats.