Volksgazet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
(De) Volksgazet
Type Dagblad
Formaat Broadsheet
Eerste editie 3 juni 1914
Laatste editie 14 juli 1978
Eigenaar(s) Uitgeverij Ontwikkeling
Oplage 150.000 (1950)
48.000 (1978)
Land(en) Vlag van België België
Regio(s) Vlag Antwerpen (provincie) Antwerpen
Vlag Limburg Limburg
Flag of Flemish-Brabant.svg Brabant
Talen Nederlands
Portaal  Portaalicoon   Media

De Volksgazet was een Belgisch Nederlandstalig socialistisch dagblad.

Geschiedenis[bewerken]

De krant, opgericht in 1914 door Camille Huysmans, werd uitgegeven door Uitgeverij Ontwikkeling en gedrukt bij Excelsior in Antwerpen. De krant was ontstaan uit een fusie tussen De Werker en De Volkstribuun.[1]

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de krant niet gedrukt, in de Tweede Wereldoorlog werd op de drukpersen van de Volksgazet Volk en Staat gedrukt. Op 4 september 1944 verscheen vervolgens het bevrijdingsnummer van de krant. Na de oorlog had Volksgazet nog een oplage van 150.000 exemplaren, maar daarna daalde dit. Tussen 1944 en 1977 ontwikkelde de krant zich onder Jos van Eynde een partijgebonden krant, gelieerd aan de Belgische Werkliedenpartij, vanaf 1945 de Belgische Socialistische Partij.

Met de Vooruit werd afgesproken dat Volksgazet in provincies Antwerpen, Brabant en Limburg zou worden verspreid. en Vooruit in de provincies Oost- en West-Vlaanderen. Volksgazet werd op 14 juli 1978 voor het laatst uitgegeven, waarna later op die dag de uitgeverij failliet ging.[2] Vervolgens kwam het tot een fusie met Vooruit, dit leidde tot de oprichting van De Morgen.

Bekende strips die verschenen in de krant waren Mickey Mouse en de avonturen van 'soldaat Fa Sido'[3].