Volksrepubliek Loegansk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Actuele gebeurtenis In dit artikel wordt een actuele gebeurtenis beschreven.
De informatie op deze pagina kan daardoor snel veranderen of inmiddels verouderd zijn.
Луганская Народная Республика
Loeganskaja Narodnaja Respoeblika
Луганська Народна Республіка
Loehanska Narodna Respoeblika
Volksrepubliek Loegansk
Basisgegevens
Talen Russisch
Hoofdstad Loehansk
Regeringsvorm Volksrepubliek
Religie Russisch-orthodox
Oppervlakte 8.656 km²
Inwonertal 1.464.039 (169,1/km²)
Overige
Volkslied Volkslied van de Volksrepubliek Loegansk (Гимн Луганской Народной Республики)
Munteenheid Russische roebel en de Oekraïense grivna (RUB, UAH)
UTC +3
Nationale feestdag 9 mei (Dag van de Overwinning) en 12 mei (Dag van de republiek)
Web | Code | Tel. .ua | LNR | +380 642
Voorgaande staten
Oekraïne Oekraïne 2014 (Oorlog in Oost-Oekraïne)
Topografie
Volksrepubliek Loegansk
Portaal  Portaalicoon   Landen & Volken

De Volksrepubliek Loegansk of Loehansk (Russisch: Луганская Народная Республика, Loeganskaja Narodnaja Respoeblika) is een zelfverklaarde republiek in de oblast Loehansk in de Donbas-regio in Oost-Oekraïne die op 12 mei 2014 werd uitgeroepen door pro-Russische rebellen. Op 11 mei 2014 werd er een referendum gehouden, waarbij volgens de separatisten de meerderheid voor onafhankelijkheid had gestemd. Het staatshoofd van volksrepubliek Loegansk, Leonid Pasetsjnik, verklaarde een referendum te willen houden over aansluiting bij Rusland.

Oekraïne beschouwt de zelfverklaarde volksrepublieken Loegansk en Donetsk (die samen het voorgestelde confederatieproject Nieuw-Rusland vormen) alsmede de Republiek van de Krim als onderdeel van de 'tijdelijk bezette gebieden van Oekraïne' als gevolg van Russische militaire interventie.

Op 21 februari 2022 maakte de Russische president Vladimir Poetin in een lange toespraak aan het Russische volk bekend dat Rusland de volksrepublieken Loegansk en Donetsk voortaan zou erkennen, aansluitend werden de officiële documenten ondertekend. Deze stap van Rusland werd door de NAVO veroordeeld. Beide volksrepublieken vormden zodoende het middelpunt van de Russische invasie van Oekraïne die drie dagen na de Russische erkenning van de volksrepublieken begon.[1]

Hoewel de rebellen met steden zoals de hoofdstad Loehansk, Altsjevsk en Sorokyne, tot 24 februari 2022, maar een derde (8656 km²) van de oblast Loehansk in handen hadden, woonde meer dan de helft van de totale bevolking (1.464.039) van de oblast in het bezette gebied. Tijdens de aanvalsoorlog veroverden pro-Russische seperatisten grote steden zoals de de-factohoofdstad Sjevjerodonetsk en Lysytsjansk, waarmee de gehele oblast Loehansk in handen kwam van volksrepubliek Loegansk.

Status[bewerken | brontekst bewerken]

Op 27 juni 2014 besloot de veiligheidsraad van Zuid-Ossetië de volksrepubliek Loegansk te erkennen. De president van Zuid-Ossetië, Leonid Tibilov, verklaarde tegen de media: "De bevolking van Zuid-Ossetië steunt en begroet het besluit om Donetsk en Loegansk te erkennen".[2][3][4]

In november 2014 stuurden vertegenwoordigers van het confederatieproject Nieuw-Rusland een verzoek om erkenning naar verschillende Latijns-Amerikaanse staten, zoals Cuba, Nicaragua en Venezuela. Ondanks de goede banden die Rusland onderhoudt met deze landen, heeft geen van de staten het verzoek beantwoord. Beide zelfverklaarde volksrepublieken worden internationaal erkend als deel van Oekraïens grondgebied.

Nadat Rusland op 21 februari 2022 de onafhankelijkheid van volksrepubliek Loegansk had erkend, volgde op 26 februari de afscheidingsrepubliek Abchazië dit voorbeeld.[5]

Op 29 juni 2022 verklaarde Syrië de twee zelfverklaarde volksrepublieken te erkennen. Rusland verleent het regime van president Assad omvangrijke militaire steun in de Syrische Burgeroorlog.[6] Op 13 juli 2022 erkende Noord-Korea de volksrepubliek volgens Russische media.[7]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Oorlog in Oost-Oekraïne voor het hoofdartikel van dit onderwerp
Vernietigde gebouwen tijdens de oorlog in Oost-Oekraïne

Op 11 mei 2014 werd een referendum over het zelfbestuur gehouden, waarvan de resultaten leidden tot de onafhankelijkheid van de volksrepubliek Loegansk.[8] Het door de EU als ondemocratisch beschouwde referendum bevestigde de onafhankelijkheid van de republiek met een meerderheid van de stemmen.[9] Op 13 mei raakte de gouverneur van de zelfbenoemde republiek, Valeri Bolotov, gewond door een aanval met een machinegeweer. Op 17 mei 2014 verklaarde de procureur-generaal van Oekraïne de volksrepubliek Loegansk als een 'terroristische organisatie'.[10]

Protesten in maart 2014

Op 22 mei 2014, tijdens het partijcongres van het confederatieproject Nieuw-Rusland, besloot Loegansk zich te verenigen met de volksrepubliek Donetsk om op 24 mei de Federale Staten van Nieuw-Rusland te vormen.

Erkenning[bewerken | brontekst bewerken]

De Russische president, Vladimir Poetin, tekende op 21 februari 2022 een decreet waarmee de onafhankelijkheid van volksrepubliek Loegansk werd erkend.[11] Dit wordt door andere landen niet ondersteund. De meeste landen beschouwen het uitroepen en 'erkennen' van afsplitsingen van Oekraine juist als een schending van het Internationaal recht, de territoriale integriteit van een land en de Minsk-akkoorden.

Mensenrechten[bewerken | brontekst bewerken]

In mei 2014 constateerden de Verenigde Naties een 'alarmerende verslechtering' van de mensenrechten in opstandelingengebied in het oosten van Oekraïne. De VN beschreef de toenemende wetteloosheid en documenteerde gevallen van gerichte moord, marteling en ontvoering door opstandelingen van de volksrepubliek Loegansk. De VN benadrukten ook de bedreigingen, aanvallen en ontvoeringen van journalisten en internationale waarnemers, evenals de mishandeling en aanvallen op aanhangers van de Oekraïense eenheid. In een rapport van de Verenigde Naties van 18 november 2014 over Oost-Oekraïne werd verklaard dat de volksrepubliek Loegansk zich in een toestand van 'totale instorting van de openbare orde' bevond. Het rapport meldde dat er 'nog steeds misdaden tegen de menselijkheid door de gewapende groepen werden gemeld, waaronder foltering, willekeurige en incommunicado-detentie, standrechtelijke executies, dwangarbeid, seksueel geweld, evenals de vernietiging en illegale inbeslagname van eigendommen'.[bron?][12][13][14]

Militair[bewerken | brontekst bewerken]

Het leger van de volksrepubliek Loegansk viel onder het federatieve leger van de Unie van Volksrepublieken. Een confederatie van de volksrepubliek Donetsk en de volksrepubliek Loegansk.

Bestuurlijke indeling[bewerken | brontekst bewerken]

De volksrepubliek Loegansk kent een indeling in steden (город, gorod) en rayons (район, rajon), waarbij een deel van de steden tevens rayon is.

Sport en cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het voetbalteam van de volksrepubliek Loegansk staat op de zestiende plaats in de wereldranglijst van de Confederation of Independent Football Associations. Een voetbalwedstrijd tussen Loegansk en Donetsk werd gespeeld op 8 augustus 2015 in het Metalloergstadion in Donetsk.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]