Volt Europa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Volt Europa
Logo
Personen
Co-presidents Francesca Romana D'Antuono
Reinier van Lanschot
Oprichters Andrea Venzon
Colombe Cahen-Salvador
Damian Boeselager
Zetels
Europees Parlement (Vlag van Duitsland Duitsland)
1 / 705
Tweede Kamer (Vlag van Nederland Nederland)
3 / 150
Nationale Vergadering (Vlag van Bulgarije Bulgarije)
2 / 240
Geschiedenis
Opgericht 29 maart 2017
Algemene gegevens
Actief in Europa
Hoofdkantoor Brussel
Aantal leden 20.000+[1]
Richting Centrum tot Centrumlinks
Ideologie Sociaal-liberalisme
Europees federalisme
Progressivisme
Kleuren Paars
Europese fractie De Groenen/Vrije Europese Alliantie
Website volteuropa.org
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Flyers van Volt in Duitsland

Volt Europa is een internationale vereniging zonder winstoogmerk welke als koepelorganisatie fungeert binnen de pan-Europese politieke beweging Volt. Volt beoogt een verenigd, federaal Europa met een Europese democatie.[2] Naast de pan-Europese standpunten houdt de partij er waarden op na zoals die zijn vastgelegd in artikel I-2 van het Verdrag betreffende de Europese Unie, namelijk: de eerbied voor de menselijke waardigheid, vrijheid, democratie, gelijkheid, de rechtsstaat en eerbiediging van de mensenrechten, waaronder de rechten van personen die tot minderheden behoren.[3]

De partij is aangesloten bij de Europese fractie van de Groenen/Europese Vrije Alliantie.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De organisatie is in 2017 opgericht door Andrea Venzon, daarbij geholpen door Colombe Cahen-Salvador en Damian Boeselager. De oprichters wilden een antwoord bieden op het overal ter wereld toenemende populisme en de ontwikkelingen rond Brexit.[4][5]

Volt Europa staat als non-profit vereniging officieel geregistreerd in Luxemburg.[6] Eerder was de organisatie bekend als Vox Europe.[7] Op het moment zijn er ruim 20.000 leden in meer dan 30 Europese landen.[1] Ongeveer 70% van die leden was niet eerder politiek actief voordat zij zich aansloten bij Volt.[8]

In Amsterdam vond op 27 en 28 oktober 2018 de Algemene Ledenvergadering van Volt Europa plaats. Bij die gelegenheid werd de “Verklaring van Amsterdam” openbaar gemaakt, het politieke programma voor het Europees Parlement.[9]

Tijdens de Europese Parlementsverkiezingen 2019 heeft de partij in Duitsland een zetel gewonnen, mede dankzij de lage kiesdrempel. De Duitse medeoprichter Damian Boeselager vertegenwoordigt nu alle Volt-afdelingen in het Europees parlement (EP). Bij een Europa-brede ledenraadpleging werd met 83% van de leden gekozen om lid te worden van de fractie de Groenen/Europese Vrije Alliantie.[10]

Politiek programma[bewerken | brontekst bewerken]

Wat de economie betreft pleit Volt Europa voor voortgaande digitalisering, investeringen in de groene en blauwe economie, de strijd tegen armoede en ongelijkheid (o.a. via de invoering van een Europees minimumloon), verdere harmonisatie van de belastingen in Europa, en publiek/private samenwerking om de economische groei te bevorderen en de werkloosheid terug te dringen. Daarnaast streeft de beweging naar flinke investeringen in sociale projecten, met name op het gebied van onderwijs en zorg.[11] Wat betreft de maatschappelijke ontwikkelingen profileert Volt zich als antiracistisch, feministisch en pro-LGBT.

Volt dringt aan op allerlei veranderingen binnen de Europese Unie: gezamenlijke aanpak van de problemen rond migratie, nauwe samenwerking op het gebied van defensie en eurobonds.[12][13][11] In de media wordt de organisatie geassocieerd met de bevordering van het democratisch gehalte binnen de EU en de ontwikkeling van een vorm van Europees patriottisme.[14] Volt is van mening dat Europa zich op mondiaal niveau eensgezind moet manifesteren en spreken met één stem.[15] Volt streeft naar een federaal Europa, waarin een prominent Europees Parlement erop toeziet dat de Europese burger weet dat die centraal staat in de Europese democratie.[16][17]

Volt onderscheidt zich van andere pro-Europese bewegingen als Pulse of Europe, omdat de beweging wil deelnemen aan Europese, landelijke en lokale verkiezingen via de nationale afdelingen in de lidstaten van de EU. Het eerste doel was vertegenwoordiging in het Europees Parlement via de parlementsverkiezingen in het voorjaar van 2019.[18] In dat opzicht is Volt Europa een supranationale partij die streeft naar democratie op Europees niveau. In dat streven is Volt Europa de overkoepelende organisatie van de nationale afdelingen.

Afdelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Volt heeft afdelingen in meer dan dertig Europese landen, ook buiten de EU zoals het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland.[2] In een aantal landen heeft de partij deelgenomen aan verkiezingen, zowel op Europees, landelijk of plaatselijk vlak.

België[bewerken | brontekst bewerken]

Volt heeft meegedaan aan de lokale verkiezingen in België in 2018 in Antwerpen en in twee gemeenten (Elsene en Etterbeek) in Brussel. In geen van de gemeenten zijn zetels gewonnen.

Bulgarije[bewerken | brontekst bewerken]

Verkiezing Coalitie Lijsttrekker Stemmen % Zetels +/– Opmerkingen
2021 (April) ISMV Nastimir Ananiev 150.940 (ISMV) 4,65% (ISMV) 0/240 - Volt zat in de coalitie Sta op! Maffia, ga weg! (ISMV). Deze coalitie heeft 14 zetels gehaald, waarvan er geen naar Volt zijn gegaan.
2021 (Juli) ISMV Nastimir Ananiev 136.885 (ISMV) 4,95% (ISMV) 0/240 - Volt zat in de coalitie Sta op! Maffia, ga weg! (ISMV). Deze coalitie heeft 13 zetels gehaald, waarvan er geen naar Volt zijn gegaan.
2021 (November) PP Nastimir Ananiev 610.273 (PP) 25,46% (PP) 2/240[19] +2 Volt zat in de coalitie We gaan door met de verandering (PP). Deze coalitie heeft 67 zetels gehaald, waarvan twee voor Volt.

Duitsland[bewerken | brontekst bewerken]

Volt deed in Duitsland mee aan de Duitse Bondsdagverkiezingen 2021, maar wist met 0,4% van de stemmen geen zetel te behalen.

Volt heeft echter in een aantal plaatsen zetels in gemeenteraden.[20]

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Volt Nederland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Volt heeft een Nederlandse tak, Volt Nederland. Deze partij heeft sinds 22 maart 2022 twee zetels in de Tweede Kamer. De fractievoorzitter is Laurens Dassen.

Portugal[bewerken | brontekst bewerken]

Verkiezing Lijsttrekker Stemmen % Zetels +/–
2022 Tiago Matos Gomes 5,528 0.1% 0/230 -

Volt Portugal deed mee aan de Portugese gemeenteraadsverkiezingen 2021. In de studentenstad Coimbra werd Ines Reis Dos Santos verkozen tot de gemeenteraad, dat was de enige zetel die Volt in Portugal haalde tijdens deze verkiezingen.

Europese verkiezingen[bewerken | brontekst bewerken]

Europese Parlementsverkiezingen 2019[bewerken | brontekst bewerken]

Lidstaat Lijsttrekker Percentage Zetels
Vlag van Luxemburg Luxemburg Rolf Tarrach 2,11% 0
Vlag van Nederland Nederland Reinier van Lanschot 1,90% 0
Vlag van Duitsland Duitsland Damian Boeselager 0,67% 1
Vlag van België België Christophe Calis 0,48% 0
Vlag van Bulgarije Bulgarije Nastimir Ananiev 0,18% 0
Vlag van Zweden Zweden Michael Holz 0,0% 0
Vlag van Spanje Spanje Chema Larrea 0,14% 0
Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk Andrea Venzon 0,0% 0

Deelname in o.a. Frankrijk, Italië, Portugal en Oostenrijk werd ook door Volt overwogen, maar in deze landen kon de partij niet de waarborgsom betalen of genoeg handtekeningen verzamelen.

Zie de categorie Volt Europa van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.