Volt Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Volt Nederland
Volt Nederland
Personen
Co-presidenten Jason Halbgewachs
Laurens Dassen
Geschiedenis
Opgericht 23 juni 2018
Algemene gegevens
Actief in Nederland
Aantal leden 1.356 (december 2019)
Richting Centrum tot Centrumlinks
Ideologie Sociaal-liberalisme
Europees federalisme
Kleuren Paars
Europese fractie De Groenen/Vrije Europese Alliantie
Website voltnederland.org
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Volt Nederland (vaak afgekort als Volt) is de Nederlandse afdeling van Volt Europa, een politieke beweging die op Europees niveau opereert. De partij heeft een sociaal-liberale signatuur.

Oprichting[bewerken | brontekst bewerken]

Volt Nederland werd op 23 juni 2018 in Utrecht opgericht, met Reinier van Lanschot als eerste voorzitter.[1] De partij heeft haar start en oprichting mede te danken aan donaties via crowdfunding, alsmede donaties van de Hongaars-Amerikaanse zakenman en filantroop George Soros.[2]

Deelname verkiezingen[bewerken | brontekst bewerken]

Verkiezingsspotje Volt Nederland voor de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2019

Volt Nederland doet op Europees en nationaal niveau actief mee aan de politiek. De organisatie kent lokale afdelingen.

Europese verkiezingen 2019[bewerken | brontekst bewerken]

De verkiezingen voor het Europees Parlement in 2019 waren de eerste verkiezingen waaraan Volt deelnam. Voor de verkiezingen werd door de leden grassroots een verkiezingsprogramma geschreven dat bekend is komen te staan als Verklaring van Amsterdam[3].

Alhoewel de Nederlandse tak van Volt geen zetel wist te behalen in het Europees Parlement, lukte het de Duitse tak wel en vertegenwoordigt Damian Boeselager alle nationale afdelingen van Volt in het Europees Parlement. Volt heeft één zetel van de 705 zetels in het Europees Parlement.

Verkiezingsjaar Lijsttrekker Percentage Aantal behaalde zetels
2019 Reinier van Lanschot 1,90 0 / 29

De partij behaalde in Nederland 106.004 stemmen, ruim 100.000 stemmen te weinig voor een zetel. De partij behaalde haar beste resultaten in studentensteden zoals Amsterdam, Wageningen, Utrecht en Leiden.

Tweede Kamerverkiezingen 2021[bewerken | brontekst bewerken]

In 2021 wordt deelgenomen aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Hiervoor werd een Nederlands verkiezingsprogramma geschreven, dat gebaseerd is op het Europese verkiezingsprogramma van Volt. Hiermee is het beleid dat Volt met Nederland voorstaat afgestemd op het beleid in andere lidstaten en regio's binnen de Europese Unie.

Verkiezingsjaar Lijsttrekker Percentage Aantal behaalde zetels
2021 Laurens Dassen n.n.b. 0 / 150

Op 25 oktober 2020 werd door de partij de kandidatenlijst vastgesteld, met Laurens Dassen als lijsttrekker.[4] Dassen is zowel medeoprichter van Volt Nederland als van moederorganisatie Volt Europa. Laatstgenoemde had tijdens de Europese verkiezingen van 2019 een ledental van zo'n 25.000 mensen[5], wat vergelijkbaar is met de grootte van de VVD in 2021.[6] Begin 2021 maakte de Kiesraad bekend dat Volt in alle twintig kieskringen deelneemt aan de Tweede Kamerverkiezingen 2021.[7] Volgens lijsttrekker Dassen gaat het daarbij steeds meer over Europese thema’s als klimaat, migratie, veiligheid en sociale ongelijkheid - allemaal grensoverschrijdende thema’s, die volgens hem vragen om grensoverschrijdende oplossingen.[8]

Ledenaantal[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens eigen opgave had Volt Nederland eind 2019 1.356 leden.[9]


Zie de categorie Volt Nederland van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.