Volt Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Volt Nederland
Logo
Personen
Partijvoorzitter Emmy Mol (interim)
Partijleider Laurens Dassen
Fractieleider in de Tweede Kamer Laurens Dassen
Zetels
Tweede Kamer
2 / 150
Eerste Kamer
0 / 75
Europees Parlement
0 / 29
Gemeenteraden
20 / 8.534
Geschiedenis
Opgericht 23 juni 2018
Algemene gegevens
Actief in Nederland
Hoofdkantoor Den Haag[1]
Aantal leden 12.397 (1 januari 2022)[2]
Richting Centrum[3]
Ideologie Sociaal-liberalisme
Europees federalisme
Progressivisme
Pragmatisme
Kleuren Paars
Europese fractie De Groenen/Vrije Europese Alliantie
Website voltnederland.org
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

De vereniging Volt Nederland is een Nederlandse politieke partij die deel uitmaakt van de Europese beweging Volt Europa.[4] De partij is vertegenwoordigd in de Tweede Kamer met twee zetels, geleid door Laurens Dassen. De partij heeft een progressieve signatuur en pleit voor Europese samenwerking om maatschappelijke problemen op te lossen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Oprichting[bewerken | brontekst bewerken]

In oktober 2017 werd Volt Nederland opgericht door Lars Jongerius, Peter-Paul de Leeuw en Alessandro Quintarelli. Na een serie evenementen waarbij er nieuwe supporters werden verzameld, werd de partij op 23 juni 2018 in Utrecht officieel geregistreerd, met Reinier van Lanschot als eerste voorzitter en Dassen als penningmeester.[5] De afdeling had haar start en oprichting mede te danken aan donaties via crowdfunding.[6]

Europese Parlementsverkiezingen 2019[bewerken | brontekst bewerken]

Verkiezingsspotje Volt Nederland voor de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2019

De verkiezingen voor het Europees Parlement in 2019 waren de eerste verkiezingen waaraan Volt deelnam. Voor de verkiezingen werd door de leden grassroots een verkiezingsprogramma geschreven dat bekend is komen te staan als Verklaring van Amsterdam.[7] De partij behaalde in Nederland 106.004 stemmen, ruim 100.000 stemmen te weinig voor een zetel. De partij behaalde haar beste resultaten in studentensteden, zoals Amsterdam, Wageningen, Utrecht en Leiden.

Alhoewel de Nederlandse afdeling van Volt met 1,90% geen zetel wist te behalen in het Europees Parlement, lukte het de Duitse afdeling met 0,67% van de stemmen een vertegenwoordiger te verkiezen. Sindsdien vertegenwoordigt Damian von Boeselager alle nationale afdelingen van Volt in het Europees Parlement. Hij nam zitting in de fractie van De Groenen/Europese Vrije Alliantie.

Tweede Kamerverkiezingen 2021[bewerken | brontekst bewerken]

Volt nam in 2021 deel aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Hiervoor werd een Nederlands verkiezingsprogramma geschreven, dat gebaseerd is op het Europese verkiezingsprogramma van Volt. Op 25 oktober 2020 werd door de partij de kandidatenlijst vastgesteld, met Laurens Dassen als lijsttrekker.[5] Volgens lijsttrekker Dassen gaat het steeds meer over Europese thema’s als klimaat, migratie, veiligheid en sociale ongelijkheid - allemaal grensoverschrijdende thema’s, die volgens hem vragen om grensoverschrijdende oplossingen.[6]

De partij won ruim 250.000 stemmen en drie zetels in de Tweede Kamer. De beste uitslagen kwamen wederom uit universiteitssteden zoals Wageningen (8%), Delft (7,5%), Utrecht (6,7%) en Leiden (6,4%).[8] Dit zijn de eerste zetels die gewonnen zijn door een Volt-afdeling in een nationaal parlement.[9] De drie zetels werden ingenomen door Laurens Dassen, Nilüfer Gündoğan en Marieke Koekkoek. Koekkoek werd met 37.093 voorkeurstemmen verkozen boven de nummer drie Ernst Boutkan.[10][11][12][13]

Conflict met Tweede Kamerlid Gündoğan[bewerken | brontekst bewerken]

In februari 2022 werd Nilüfer Gündoğan na meldingen van dertien partijleden van ongewenst gedrag geschorst en uit de Tweede Kamerfractie gezet. Ze ging vervolgens verder als onafhankelijke eenmansfractie. Mede omdat fractievoorzitter Dassen de klachten tegen Gündoğan weigerde te noemen deed Gündoğan bij het Openbaar Ministerie aangifte tegen Volt en Dassen wegens smaad en laster en vocht ze haar schorsing in een kort geding aan.[14][15][16][17] De rechter bepaalde dat Volt Gündoğan weer moest opnemen in de fractie, omdat niet voldaan was aan de eigen procedurele partijregels. Dassen bood Gündoğan zijn excuses aan en ze werd weer opgenomen in de fractie, maar de partijen kwamen niet tot elkaar en vochten hun geschil uit in de media.[18][19][20] Op 22 maart 2022 werd Gündoğan opnieuw uit de fractie gezet en zes dagen later uit de partij.[21][22] Gündoğan ging vanaf 22 maart 2022 voor een tweede keer verder als onafhankelijke fractie, waardoor Volt opnieuw terugviel van drie naar twee zetels.

Gemeenteraadsverkiezingen 2022[bewerken | brontekst bewerken]

Volt wilde in eerste instantie deelnemen in 24 gemeenten bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022, hoofdzakelijk in stedelijke gemeenten, maar ook in gemeenten zoals Apeldoorn en Veere.[23] Na de werving van kandidaten werd besloten in een aantal gemeenten niet mee te doen, omdat te weinig vrouwelijke kandidaten zich er aanmeldden om pariteit te behalen. Uiteindelijk heeft Volt besloten om in tien gemeenten deel te nemen.[24] De partij behaalde in al deze gemeenten raadszetels.

Bestuur en waarden[bewerken | brontekst bewerken]

Het bestuur van Volt Nederland bestond begin 2022 uit acht personen met als co-voorzitters Peter-Paul de Leeuw en Sacha Müller.[25] Op 23 april 2022 traden De Leeuw en Müller uit eigen beweging terug en werd Emmy Mol aangesteld als interim-voorzitter.

De partij houdt er waarden op na zoals die ten grondslag liggen aan de Europese Unie (vastgelegd in artikel I-2 van het Verdrag betreffende de Europese Unie)

Standpunten in de praktijk:

De partij zet in op klimaatneutraliteit in 2040, duurzame innovatie, een effectief migratiebeleid en handhaving van het NAVO-lidmaatschap. Het "belastingparadijs" en belastingontwijking moeten verdwijnen en werken over de grens makkelijker. Zorg, cultuur en ZZP'ers moeten een betere positie krijgen, het collegegeld wordt vervangen door de basisbeurs en het minimumloon gaat omhoog. Verder moet er een ministerie van digitale zaken komen. Transparantie, inspraak van de burgers en sociale advocatuur worden verbeterd en de Europese democratie en het Europese subsidiestelsel hervormd. De partij is progressief bij medisch-ethische kwesties. Andere waarden die aan de partij ten grondslag liggen zijn menselijke waardigheid en bescherming van mensenrechten

Volksvertegenwoordiging[bewerken | brontekst bewerken]

Europees Parlement[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Lijsttrekker Stemmen % Zetels
2019 Reinier van Lanschot 106.004 1,90%
0 / 26

Tweede Kamer[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook: alle Tweede Kamerleden voor Volt.
Jaar Lijsttrekker Stemmen % Zetels
2021 Laurens Dassen 252.480 2,42%
3 / 150

Gemeenteraad[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 haalde Volt Nederland twintig zetels in tien gemeenten.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Volt Nederland van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.