Volutidae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Volutidae
Voluta ebraea
Voluta ebraea
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Mollusca (Weekdieren)
Klasse:Gastropoda (Slakken)
Onderklasse:Caenogastropoda
Orde:Neogastropoda
Superfamilie:Volutoidea
Familie
Volutidae
Rafinesque-Schmaltz, 1815
Afbeeldingen Volutidae op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Volutidae op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Volutidae is een familie van predator-zeeslakken.

De slakken uit deze familie komen vooral voor in tropische wateren, hoewel er ook een aantal soorten nabij de poolcirkel leven.

Kenmerken[bewerken]

Voornamelijk middelgrote tot zeer grote ei- tot spoelvormige huisjes met meestal korte topwindingen. Melo amphora (Lightfoot, 1786) kan 500 mm groot worden. Schelpoppervlak vaak glad, soms met radiale ribben. Protoconch glad, koepel- of knopvormig. Mondopening langwerpig, aan de onderzijde afgeknot en met een meer of minder diepe inbochting voor de sipho (zeer kort siphokanaal). Columella in de regel met 3 tot 5 plooien, of zonder plooien. Slechts enkele soorten hebben een dun hoornachtig operculum met excentrische kern. De schelpen van slakken uit deze familie kunnen tot 50 centimeter groot worden. De schelpen kenmerken zich door de gedraaide vorm.

Leefwijze[bewerken]

De dieren hebben een uitstulpbare proboscis en leven als rovers, met als prooi andere weekdieren. Ze omvatten de prooi met hun grote voet en verlammen deze met gif.

De dieren graven in zand of zandige modder. Ze hebben een grote, vaak zeer fraai kleurig getekende voet en kunnen zich sneller dan de meeste andere zeeslakken voortbewegen.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Sommige soorten leven in het getijdengebied of in ondiep water. Een meerderheid komt voor op een diepte van 10 tot 100 m, terwijl een kleine groep op diepten tot 3000 m leeft. In de zuidelijke zeeën van Europa komen Ampulla priamus (Meuschen, 1778), Cymbium cucumis Röding, 1798 en Cymbium olla (Linnaeus, 1758) voor.

Als gevolg van hun plaatsgebonden larvale stadium (geen vrijzwemmende larven) blijven veel Voluta-soorten tot een zeer klein verspreidingsgebied beperkt, waardoor ze bij vele aparte genera, elk kararkteristiek voor een deel van het verpsreidingsgebied worden ingedeeld.

Schelp van een Scaphella junonia

Taxonomie[bewerken]

Onderfamilies en geslachtengroepen[bewerken]