Vom Kriege

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Titelpagina van Vom Kriege

Vom Kriege van de hand van de Pruisische generaal Carl von Clausewitz (1780-1831) is een van 's werelds meest invloedrijke militair-strategische werken.

Toelichting[bewerken]

Het boek Vom Kriege bestaat uit de eerste drie delen van de tiendelige reeks van publicaties van door von Clausewitz nagelaten manuscripten onder regie van diens weduwe gravin Marie Sophie von Brühl. Het geheel van nagelaten werken draagt als titel Hinterlassenes Werk des Generals Carl von Clausewitz über Krieg und Kriegsführung (1832-1837). Deel 1 omvat 3 boeken met als titels: Over de aard van de oorlog, Over de theorie van de oorlog en Over de strategie in het algemeen[1]

Von Clausewitz is in dit werk befaamd door de stelling: "Oorlog is enkel de voortzetting van de politiek met andere middelen". Waar de gebruikelijke middelen van de buitenlandse politiek falen, blijft de oorlog als enige machtsmiddel over.

Het boek, waarvan de drie delen postuum verschenen, respectievelijk in 1832, 1833 en 1834, trok ook in Nederland de aandacht. Op 11 november 1846 verscheen de eerste Nederlandse vertaling. De vertaler was E.H. Brouwer, bibliothecaris van de Koninklijke Militaire Academie (KMA).

Vom Kriege in deze tijd[bewerken]

De militair-historicus Martin van Creveld schreef in 1991 The Transformation of War (tot 2008 verplichte leerstof voor Amerikaanse officieren) waarin hij uitgebreid inging op de ideeën van von Clausewitz. In het boek Vom Kriege vindt men een samenvatting van von Clausewitz' algemene principes die ook bij moderne oorlogvoering van kracht zijn. De auteur is ongewild ook de leraar geweest van tal van revolutionairen die zijn strategische visie overdroegen op de klassenstrijd. Tegenwoordig wordt zijn boek nog steeds gebruikt voor strategisch management.

Referenties[bewerken]

  1. Carl von Clausewitz, Over de oorlog, deel 1, Uitg. Het Wereldvenster, 1991, p 16