Von Freeman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Von Freeman
Von Freeman met Catherine Whitney
Algemene informatie
Volledige naam Earl Lavon Freeman Sr.
Geboren Chicago, 3 oktober 1923
Geboorteplaats ChicagoBewerken op Wikidata
Overleden Chicago, 11 augustus 2012
Overlijdensplaats ChicagoBewerken op Wikidata
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Genre(s) jazz
Beroep muzikant, componist
Instrument(en) tenorsaxofoon
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Earl Lavon Freeman Sr. (Chicago, 3 oktober 1923 - aldaar, 11 augustus 2012)[1][2][3][4] was een Amerikaanse jazzsaxofonist (tenor) en componist.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Freeman was de zoon van een politieman en amateurtrompettist, die was bevriend met Louis Armstrong en Earl Hines. Hij leerde als kind het piano-, klarinet- en saxofoonspel en bezocht de DuSable High School, waar hij onder begeleiding van Captain Walter Dyett samen met Gene Ammons werd opgeleid voor het ensemblespel in een band. Nadat hij een jaar had gespeeld in het orkest van Horace Henderson, was hij tijdens zijn militaire diensttijd van 1941 tot 1945 lid van de US Navy Hellcats, een band van de Amerikaanse marine.

Verschillende orkestleiders als King Kolax, Billy Eckstine en later ook Miles Davis konden hem niet overhalen om mee te gaan op tournee. Hij bleef liever in Chicago en behoorde daar tot 1950 bij de huisband van de Chicago's Pershing Ballroom. In 1948/1949 werkte hij kortstondig ook met Sun Ra. Daarna formeerde hij een band met zijn broers George en Bruce Freeman en Ahmad Jamal, die in 1951 werd vervangen door Andrew Hill. In 1956 begeleidde hij met Andrew Hill en Malachi Favors de doowop-formatie De'bonairs[5] bij Ping Records. Tijdens de jaren 1960 was hij werkzaam in het bluescircuit, nam hij op met Milt Trenier, in wiens band hij speelde van 1966 tot 1969 en werkte hij ook met Jimmy Reed, Otis Rush en Gene Chandler.

Daarna concentreerde hij zich weer op de jazz en trad hij op met Dexter Gordon. Zijn eerste album Doin' It Right Now onder zijn eigen naam ontstond in 1972 op initiatief van Rahsaan Roland Kirk, die de plaat ook produceerde. In 1982 speelde hij met zijn zoon Chico Freeman en Ellis Marsalis met diens zoons Wynton en Branford het album Fathers&Sons in. Tijdens de jaren 1990 en 2000 nam hij voor de labels SteepleChase Records, Delmark Record, Nessa Records en Premonition Records meerdere albums op.

Overlijden[bewerken | brontekst bewerken]

Von Freeman overleed in augustus 2012 op 88-jarige leeftijd.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

2011: NEA Jazz Masters Fellowship van de NEA Stichting

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]