Von der Heydt-Museum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Museumgebouw

Het Von der Heydt-Museum is het belangrijkste kunstmuseum van de Duitse stad Wuppertal in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het museum is gelegen op de hoek van de Turmhof en de Wall van Wuppertal-Elberfeld.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Elberfelder Museumsverein huurde in 1895 ten behoeve van een permanente tentoonstelling ruimte in het in classicistische stijl gebouwde oude Rathaus (gebouwd van 1828 tot 1831). In de jaren daarna werd zowel het oppervlak als het aantal geëxposeerde kunstobjecten gestaag uitgebreid. Door schenkingen van de Elberfelder bankiersfamilie Von der Heydt en enkele andere weldoeners kon de eertijds bescheiden collectie aan het eind van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw wezenlijk worden vergroot, zodat het museum het gehele gebouw in gebruik heeft genomen. Eduard von der Heydt (1882-1964) was lid van de NSDAP, maar er zijn blijkens een officieel rapport uit 2007 geen bewijzen gevonden voor medeplichtigheid aan wandaden.

Collectie[bewerken | brontekst bewerken]

Tot de vaste collectie van het museum behoren schilderijen en beeldhouwwerken van de zestiende eeuw tot de huidige tijd. Hiertoe behoren onder andere werken van Vlaamse, Nederlandse, Franse en Duitse kunstenaars. Enkele kunstenaars, die de moderne en hedendaagse kunst vertegenwoordigen zijn: Max Beckmann, Alexej von Jawlensky, Edvard Munch, Lovis Corinth, Salvador Dalí, August Macke, Ernst Ludwig Kirchner, Emil Nolde, Claude Monet en Pablo Picasso.

Het museum beschikt thans over 1000 werken, die, sinds 2002 alle, permanent worden tentoongesteld op een oppervlak van 6500 m², aangevuld met wisseltentoonstellingen.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Acrobate et jeune arlequin[bewerken | brontekst bewerken]

Met het schilderij Acrobate et jeune arlequin uit 1905, was het Von der Heydt-Museum het eerste museum dat een werk van Pablo Picasso , reeds in 1911, verwierf. Het schilderij werd door de Nationaalsocialisten in 1937 in beslaggenomen en in 1939 in Zürich verkocht. Het museum heeft het schilderij in 1989 op een veiling in Londen willen terugkopen, maar de gerealiseerde prijs van 66 miljoen DM was niet op te brengen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Von-der-Heydt-Museum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.