Vondelkerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vondelkerk
Kerk van het Allerheiligst Hart van Jezus
De Vondelkerk. Foto: bmz.amsterdam.nl
De Vondelkerk.
Foto: bmz.amsterdam.nl
Locatie
Locatie Amsterdam
Coördinaten 52° 22′ NB, 4° 52′ OL
Status en tijdlijn
Status In gebruik
Oorspr. functie Kerk
Huidig gebruik Multifunctioneel
Start ontwerp 1870
Bouw gereed 1880
Sluiting 1977
Restauratie 1999
Architectuur
Bouwstijl Neogotiek
Bouwinfo
Architect P.J.H. Cuypers,
André van Stigt (restauratie)
Detailkaart
Vondelkerk (Amsterdam-Centrum)
Vondelkerk
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Vondelkerk is een kerkgebouw in de Vondelstraat in Amsterdam-West. Van 1880 tot 1977 was zij in gebruik als kerk van het Allerheiligst Hart van Jezus voor de gelijknamige katholieke parochie. Tegenwoordig wordt zij als kantoor- en receptieruimte gebruikt.

Ontstaan[bewerken]

Toen men rond 1870 plannen opvatte om een kerk te bouwen aan het Vondelpark werd er een beroep gedaan op architect P.J.H. Cuypers, die zelf parochiaan was. Cuypers deed extra zijn best op deze kerk in neogotische stijl, waar hij vanuit zijn woonhuis op uitkeek. Koningin Sophie organiseerde in 1873 een loterij ten bate van de voltooiing van de kerk. In 1880 werd het gebouw in gebruik genomen. Het was het eerste kerkgebouw ter wereld dat aan het Allerheiligst Hart van Jezus werd toegewijd.

Verval[bewerken]

Gerard Reve in de Vondelkerk (1969, na de uitreiking van de P.C. Hooft-prijs)

Op 23 oktober 1969 verzorgde de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde in samenwerking met de VPRO er een controversieel tv-programma ter ere van de P.C. Hooft-prijs-winnaar Gerard Reve in de Vondelkerk.[1] In 1977 werd de kerk buiten gebruik gesteld. Het bisdom verkocht de kerk voor een gulden aan een belegger. Het gebouw werd gekraakt. In 1984 kocht de Stichting Vondelkerk het gebouw op. Op 31 december 1993 werd het gebouw overgedragen aan het Amsterdams Monumenten Fonds dat op 31 december 1999 fuseerde met Stadsherstel Amsterdam NV. De Vondelkerk werd door architect André van Stigt gerestaureerd, waardoor het tegenwoordig als een multifunctioneel gebouw voor de stad behouden is.

Externe links[bewerken]