Naar inhoud springen

Voor-Indische hoelman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor-Indische hoelman
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2015)
Voor-Indische hoelman
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Primates (Primaten)
Familie:Cercopithecidae (Apen van de Oude Wereld)
Geslacht:Semnopithecus (Hoelmans)
Soort
Semnopithecus entellus
(Dufresne, 1797)
Originele combinatie
Simia entellus
Voor-Indische hoelman
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Voor-Indische hoelman op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De Voor-Indische hoelman (Semnopithecus entellus) of Hanumanlangoer is een zoogdier uit de familie van de apen van de Oude Wereld (Cercopithecidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd voor het eerst geldig gepubliceerd door Louis Dufresne in 1797.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De dieren uit de Himalaya worden groter en zijn donkergekleurd, die van Sri Lanka blijven kleiner en hebben een lichtere vacht. De lichaamslengte bedraagt 51 tot 78 cm, de staartlengte 96 tot 102 cm en het gewicht 10,5 tot 20 kg.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Het voedsel van deze langoeren bestaat voornamelijk uit bladen, vruchten, knoppen en jonge loten. Ze eten ook mineraalrijke aarde, zodat ze ook de nodige zouten binnenkrijgen. Hun meerkamerige maag is aangepast om dit soort voedsel te kunnen verteren.

Verering[bewerken | brontekst bewerken]

Deze dieren worden door de Hindoes vereerd, die hun als de verpersoonlijking zien van de god Hanuman. Groepen die zich in de buurt van hun dorpen ophouden, leven van de etensresten en offers, die hun worden aangeboden. Deze groepen zijn meestal samengesteld uit 1 of meer mannetjes met verscheidene vrouwtjes en hun jongen, of geheel uit vrijgezelle mannetjes.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Deze soort komt verspreid voor in diverse habitats, zoals gematigde- en naaldbossen, bergachtige streken en woestijn- en stedelijke gebieden van India en Bangladesh.