Naar inhoud springen

Vorst (Antwerpen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vorst
Deelgemeente in België Vlag van België
Vorst (België)
Vorst
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Antwerpen (provincie) Antwerpen
Gemeente Vlag Laakdal Laakdal
Fusie 1977
Coördinaten 51° 5′ NB, 5° 1′ OL
Algemeen
Oppervlakte 15,45 km²
Inwoners
(01/01/2020)
6.879
(445 inw./km²)
Overig
Postcode 2430
Netnummer 013 - 014
NIS-code 11053(D)
Detailkaart
Vorst (Antwerpen)
Vorst
Portaal  Portaalicoon   België

Vorst is een deelgemeente van de gemeente Laakdal in de Belgische provincie Antwerpen (arrondissement Turnhout). Vorst was een zelfstandige gemeente tot aan de gemeentelijke herindeling van 1977.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Topografie[bewerken | brontekst bewerken]

Groot-Vorst ligt in het noorden van België, in de provincie Antwerpen en is een deel van de gemeente Laakdal. Het historische centrum met in het midden het oude gemeentehuis is in 2017/2018 vernieuwd geweest waardoor het een heel nieuwe indeling heeft.

Hydrografie[bewerken | brontekst bewerken]

De Grote Laak is een zijrivier van de Grote Nete en staat bekend als een van de sterkst vervuilde rivieren van Vlaanderen. Tezamen met de zijbeek Kleine Laak gaf deze rivier zijn naam aan de gemeente Laakdal. De Grote Laak loopt vervolgens ten zuiden van Vorst en ten noorden van Veerle.

Kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Naast het centrum bestaat de deelgemeente verder uit het gehucht Meerlaar (Klein Vorst). In 15e eeuw stond er in Meerlaar al een kapel maar in 1803 werd het pas een zelfstandige parochie. Tot de uitbreidingen in 20e en 21e eeuw was Meerlaar een straatdorpje met een kleine nieuwbouwwijk, de wijk Verboekt.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Gemeentehuis
   Plaatsen in de buurt[1][2]   
 Westerlo       Eindhout       Zittaart 
           
 Veerle   Meerlaar 
           
 Averbode       Okselaar       Schoot 

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bronnen:NIS, Opm:1806 tot en met 1970=volkstellingen; 1976 = inwoneraantal op 31 december

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Burgemeesters[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdspanne Burgemeester
1800 - 1803 Vermeulen
1804 - 1830 Franciscus Beten
1830 - 1836 Joannes Jacobus Tessens
1836 - 1840 Petrus Franciscus Boven
1840 - 1842 Norbert Voordeckers
1842 - 1851 Petrus Franciscus Boven
1851 - 1866 Jozef Vrancx
1866 - 1883 August Belckx
1883 - 1895 August Boven
1896 - 1923 Karel Lambreghts
1923 - 1926 Victor Coenen
1927 - 1938 Maria Ghoos-Gybels
...
? - 1953 Theys
1953 - 1959 Alfons Mondelaers
1960 - 1976 Jos Nijsmans (CVP)

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Dubbelhuis

Kerken[bewerken | brontekst bewerken]

Monumenten/Erfgoed[bewerken | brontekst bewerken]

  • De pastorie is uit 1690 en verving een lemen gebouw. De zolder diende eertijds tot tiendschuur. De omgrachting, die bescherming tegen rondtrekkende soldaten moest bieden, werd reeds in 1639 aangelegd.
  • Het oude gemeentehuis uit het begin van de 20ste eeuw, ontworpen door architect Taeymans. Heden in gebruik als politiekantoor.
  • Het dubbelhuis gelegen bij de markt (centrum) is een officieel erfgoed. Tegenwoordig is het gebouw in gebruik als bed & breakfast.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Jeugdbewegingen[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de jongeren bezit Vorst enkele jeugdbewegingen, zoals: meisjes-chiro 'De Schakeldozen' en jongens-chiro 'Den Albatros'.

Scholen[bewerken | brontekst bewerken]

Vorst is in bezit van één basisschool, namelijk VBS Groot-Vorst. Waarbij VBS staat voor Vrije Basisschool. De school is opgericht in 1866 en bestaat dus reeds 150 jaar. Het begon als een meisjesschool, maar is sinds 1982 volledig gemengd. Dit met dank aan oud-directeur Ivo Mulders.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Jaarlijks draait de vrijetijdsdienst van Laakdal openluchtfilms tijdens de zomervakantie. Na het grote succes van de vorige edities, waarbij steeds honderden bezoekers opdaagden, worden er steeds filmklassiekers getoond.

Natuur[bewerken | brontekst bewerken]

Vorst ligt tussen de Grote Laak in het zuiden en de Kleine Laak in het noorden. Tussen Vorst en Eindhout ligt een nat bosgebied langs de Kleine Laak waarin zich een aantal natuurgebieden bevinden, zoals Ossebroeken en Swinnebroeken.

Natuurgebieden[bewerken | brontekst bewerken]

Ossenbroeken en Swinnebroeken vormen een natuurgebied gelegen in de vallei van de Kleine Laak, meer bepaald het zuidelijk deel van de vallei op grondgebied Vorst-Laakdal. Het is een laaggelegen gebied dat het groene verlengde vormt van de Craeywinckel. Dit natuurgebied bestaat vooral uit Canada-aanplantingen, Elzenbroekbos, zure Eikenbossen en weilanden. Opvallend is de talrijke aanwezigheid van Hazelaar, Kamperfoelie, Hop en Klimop. Vooral de voorjaarsflora is rijk (Speenkruid, Bosanemoon, Muskuskruid e.a.) Verspreid tussen de bossen liggen talrijke kleinere of grotere extensieve graasweiden. Tussen de weiden komen verschillende waardevolle bomenrijen en enkele oude houtwallen met o.a. Sleedoorn voor. Deze afwisseling van weiden en houtkanten zorgt voor een kleinschalig landschap met grote actuele en potentiële waarde voor natuurontwikkeling.

Historiek[bewerken | brontekst bewerken]

Kaarten van 1871 geven ons aanwijzingen over de ouderdom van sommige landschappelijke structuren. Zo was de Pestendijk toen reeds prominent aanwezig in het landschap. Er dient gezegd, dat deze weg inmiddels is opgehoogd met stortmateriaal. En nagenoeg de volledige percelering van Swinnebroeken is op de kaart van 1871 gelijkaardig aan de huidige indeling! Ook namen zoals: Waterstraat, Pestendijk, Veedijk geven ons een beeld hoe het er in die tijd aan toe ging. Aangezien dit laaggelegen gebied meestal ongeschikt was voor akkerbouw, liet men er koeien en ossen op grazen. Zo ontstond hier een beemdlandschap met valleibossen en drassige weiden, wat tot op heden plaatselijk nog goed bewaard is gebleven. In de valleibossen overheersen nu wel de canada-aanplantingen. Voor de natuur een minder goede keuze maar historisch wel te verklaren omdat vooral de deelgemeente Vorst vroeger het mekka was van de klompenmakerij. In de eerste helft van 1900 hadden de klompenmakers hout van populier en wilg nodig om Laakdal en omstreken van schoeisel te voorzien. Sinds 1988 bestaat in Laakdal het Klompenmuseum. De vrienden van het Museum vzw richtten het op als herinnering aan de klompenmakers. En het klompenpad, een bewegwijzerd wandelpad dat zigzag door het gebied loopt, is ook een eerbetoon aan deze ambachtslieden.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Vorst telt 2 voetbalclubs: V.V. Laakdal, een fusie tussen de vroegere clubs Veerle Sport en Standaard Vorst, en Excelsior Vorst.

Geboren in Vorst[bewerken | brontekst bewerken]

Stedenbanden[bewerken | brontekst bewerken]

De naamgenootschap met het bij het Duitse Tönisvorst horende deelgemeente Vorst was destijds de oorzaak van het stedenband tussen de gemeenten Laakdal en Tönisvorst.

Zie de categorie Vorst (Laakdal) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.