Vorstrondpunt (tramhalte)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(MIVB) Naambord Vorstrondpunt.svg
Perron van tramlijn 94 richting Louiza (2018)
Perron van tramlijn 94 richting Louiza (2018)
Opening 14 maart 2011
Perronsporen 2
Lijn(en) 1Brussels tramway icon.svg 1STIB-MIVB Line 8.svg
Aansluitingen
Bus 1Brussels bus icon.svg 1STIB-MIVB Line 34.svg
De Lijn 1DeLijn icon 544.svg 1DeLijn icon 547.svg 1DeLijn icon 548.svg
Localisatie
Coördinaten 50° 49′ NB, 4° 26′ OL
Vorstrondpunt (tramhalte) (Brussels Hoofdstedelijk Gewest)
Vorstrondpunt (tramhalte)

Locatie van de tramhalte

Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Vorstrondpunt (Frans: Rond-point du Souverain) is een tram- en bushalte van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB, gelegen in de gemeente Oudergem.

Geschiedenis[bewerken]

De halte Vorstrondpunt werd tot en met 13 maart 2011 bediend door buslijn 42, dat van Transvaal tot Viaduct E40 reed. Met de verlenging van tramlijn 94 van Herrmann-Debroux tot Trammuseum op 14 maart 2011 werd dit trajectdeel overgenomen en buslijn 42 beperkt tot Trammuseum. Sinds 29 september 2018 bedienen de trams de halte niet meer als halte van de voormalige tramlijn 94 maar als onderdeel van de verlengde tramlijn 8.

Situering[bewerken]

Beide tramsporen en perrons zijn gelegen op de Vorstlaan ter hoogte van de Wahalaan aan beide zijden van de rijen bomen. Bij de bouw van de trambeddingen werd telkens de derde rijstrook van de autoweg opgeofferd ten voordele van de tram. Hierdoor bevinden de wachthokjes en perrons zich op de middenberm. Richting Trammuseum stopt tram 94 net na de verkeerslichten ter hoogte van het Vorstrondpunt, in de richting van Herrmann-Debroux is dat net voor de lichten.

Hoewel buslijn 34 volgens de netplannen de halte Vorstrondpunt niet bedient, toch worden 1 op de 2 bussen overdag beperkt tot Oudergem-Shopping en verlengd tot Vorstrondpunt waar een eindpunt en wachtzone voorzien is. In de avond zijn dit zelfs alle doortochten van buslijn 34, waardoor het trajectdeel Oudergem-ShoppingSint-Anna niet bediend wordt.

Overige[bewerken]

Op de halteaankondigingsschermen in de trams wordt de naam van de halte in het Frans verkort naar "R-P du Souverain". Ook bedienen schoolbussen van de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn de halte Vorstrondpunt, hoewel deze "Oudergem Atheneum" noemt.

Afbeeldingen[bewerken]