Vossenplein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vossenplein
Sluiting van de markt op het Vossenplein
Sluiting van de markt op het Vossenplein
Geografische informatie
Locatie       Brussel
Algemene informatie
Aangelegd in 1854-1863

Het Vossenplein (Frans: Place du Jeu de balle) is een plein in de Brusselse Marollenwijk. Het plein is een van de bekendste pleinen van Brussel dankzij de dagelijkse rommelmarkt (officiële naam: markt van de tweedehandszaken) die er plaatsvindt.

Geschiedenis[bewerken]

Met de aanleg van het Vossenplein werd gestart in 1854 toen een gedeelte van de Marollenwijk werd gesaneerd voor de aanleg van de Blaesstraat samen met een plein dat voor recreatie was voorbestemd. In 1863 kreeg het plein zijn definitieve vorm na het voltooien van de bouw van de brandweerkazerne.

Het Vossenplein werd in het begin gebruikt als kaatsspelbaan (vandaar de Franse benaming Place du Jeu de Balle). In 1873 werd de dagelijkse rommelmarkt (meestal voddenmarkt of vlooienmarkt genoemd) verhuisd van het Anneessensplein naar het Vossenplein. In 1902 werd er in het midden van het plein een openbare douchegelegenheid gebouwd die tot in 1949 in dienst zou blijven.

Beschrijving[bewerken]

Langs het Vossenplein ligt de Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt-Ontvangenkerk uit 1854, waar prins Laurent zijn huwelijk met Claire Coombs vierde met een dankmis. Aan de overzijde ligt een voormalige brandweerkazerne. Ze werd gebouwd in 1859-60 naar plannen van architect Joseph Poelaert en deed dienst tot 1982.

Onder het plein ligt een gewelfde schuilkelder van zo'n 300 m².[1] Hij staat aangeduid op een plan uit 1941-42 als abri anti-aérien en is uitgerust met banken, lavabo’s, wc’s en urinoirs.

Externe links[bewerken]