Vottem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vottem
Deelgemeente in België Vlag van België
Vottem
Vottem
Situering
Gewest Vlag Waals Gewest Wallonië
Provincie Vlag Luik (provincie) Luik
Gemeente Herstal
Coördinaten 50° 41′ NB, 5° 35′ OL
Overig
Postcode 4041
Netnummer 04
Detailkaart
Vottem
Vottem
Portaal  Portaalicoon   België

Vottem is een plaats in de Belgische provincie Luik en een deelgemeente van de Waalse gemeente Herstal.

Vottem ligt op enkele kilometers ten noorden van de stad Luik aan het gelijknamige knooppunt van de autosnelwegen E40/A3 en E313/A13.

Geschiedenis[bewerken]

Vottem werd voor het eerst vermeld in 1186, in een document van de Abdij van Val-Saint-Lambert.

In 1484 werd het dorp vernield tijdens de gevechten tussen Johan van Horne, toenmalig prins-bisschop van Luik, en Willem I van der Marck Lumey.

In de 19e eeuw ontwikkelden zich de steenkoolmijnbouw en de fosfaatwinning. Ook de metaalbewerking en -in de nabijheid van Herstal- de wapenindustrie kwamen tot bloei. Verder kan de aardbeienteelt worden genoemd, welke de markt te Luik bediende.

Op 6 augustus 1914 vond te Vottem de eerste confrontatie van de Eerste Wereldoorlog plaats tussen het Belgische leger en het Duitse leger. Hierbij sneuvelden honderden Belgische soldaten.

Bij de fusies van 1977 werd het grootste gedeelte van Vottem bij Herstal gevoegd. Een klein gedeelte in het zuidoosten werd bij de stad Luik gevoegd.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Natuur en landschap[bewerken]

Hoewel Vottem nog een gedeeltelijk landelijk karakter heeft, behoort het tot de Luikse agglomeratie. Het wordt in het noorden en het westen omsloten door autowegen en een verkeersknooppunt, terwijl enkele terrils getuigen van voormalige mijnbouwactiviteit.

Sport[bewerken]

Voetbalclub RRC Vottem is aangesloten bij de KBVB en speelt er in de provinciale reeksen. In de eerste helft van de 20ste eeuw speelde de club een aantal jaar in de nationale reeksen, waaronder zelfs een seizoen in Tweede Klasse.

Bekende Vottemnaren[bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken]

Herstal, Milmort, Rocourt, Luik (stad): Sainte-Walburge, Saint-Léonard, Thier-à-Liège