Vouwstoel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Campingstoel, ca.1900
Klapstoel voor een evenement
Klapstoel van Guldhøj, Denemarken (Bronstijd)

Een vouwstoel, klapstoel of campingstoel is een makkelijk opvouwbare stoel, op reis, bij het kamperen (bijvoorbeeld op een camping), op het strand of bij muziekfestivals) of om ruimte te besparen in huis of in de tuin.

De zitting is vaak gemaakt van canvas of van kunststof, gespannen om een opklapbaar metalen frame, dat met enkele scharnieren snel open en dicht kan worden gevouwen. Een voordeel van een vouwstoel is dat hij makkelijk en snel opgeborgen en meegenomen kan worden. Een nadeel is dat een vouwstoel meestal wat oncomfortabel zit, dit door de vaak simpele constructie.

Klapstoelen komen ook voor in het openbaar vervoer en in bioscopen. Ze hebben daar vaak een vaste rugleuning en een uitklapbare zitting (die vaak door een veer automatisch inklapt als men opstaat). Soms zijn het simpele harde stoeltjes, maar vaak ook wel stoelen met een zachte zitting en rugleuning, bijna even comfortabel als een gewone stoel, alleen zonder armleuningen. Zo kan in het vervoer de ruimte naar behoefte gebruikt worden om te zitten, of voor een rolstoel, kinderwagen of grote bagage (eventueel ook voor staanplaatsen).

In privévoertuigen zijn er ook wel opklapbare stoelen of banken, bijvoorbeeld die waarbij de leuning neergeklapt kan worden, zodat men meer of grotere bagagestukken kan meenemen.

Een vouwkruk is een eenvoudige uit metalen buizen of stangen gemaakte opvouwbare zitgelegenheid zonder rugleuning. Het zitgedeelte bestaat uit kunststoftextiel. De kruk wordt gebruikt door natuurliefhebbers, kampeerders en hengelaars. In jagerskringen is een uitvoering populair die één geheel vormt met een wandelstok.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Folding chairs van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.