Vredenburghzone

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Locatie Vredenburghzone
Vredenburghzone, ruimte voor water

De Vredenburghzone is een buitengebied in het zuiden van de Nederlandse gemeente Waddinxveen. Het gebied bestaat voornamelijk uit veenweiden met een oppervlakte van ongeveer 1800 x 200 meter. Het ligt tussen de woonwijken Zuidplas en Park Triangel en de Vredenburghlaan. De Vredenburghzone bestaat uit twee deelgebieden die aan weerszijden van de Beijerincklaan liggen. De gemeente heeft de ambitie om minstens de helft van het gebied te ontwikkelen tot een natuur- en recreatiegebied.

Ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Gebiedsvisie[bewerken | brontekst bewerken]

In 2018 en 2019 heeft de gemeente samen met de inwoners een gebiedsvisie opgesteld. In die visie staat wat de ruimtelijke grenzen zijn voor de ontwikkelingen in het gebied.

Om de bestaande wegen van Waddinxveen te ontlasten is de provincie bezig een randweg rond Waddinxveen te realiseren, waarvan een deel - de Vredenburghlaan - door het open gebied ten zuiden van de wijk Park Triangel loopt. Parallel met die aanleg heeft de gemeente Waddinxveen besloten de ontwikkeling van de Vredenburghzone, zoals de planmakers het gebied noemen, op de agenda te plaatsen. Een duurzame, recreatieve natuurontwikkeling van het gebied tussen de bestaande en nieuwe woonwijken en de Vredenburghlaan. Deze landschappelijke groene “bufferzone” kan onderdeel worden van doorgaande ecologische hoofdstructuren.

De volgende doelstellingen zijn meegegeven:

  • Een toegankelijk recreatief gebied
  • Het behoud en de versterking van de natuurfunctie en ecologische waarde in het gebied
  • Een bijdrage leveren aan een gezonde leefomgeving
  • Het optimaal benutten van groen
  • De landschappelijke inpassing van de Vredenburglaan

Er is gekozen voor een zorgvuldig meerjarig ontwikkelingsproces. Bewoners in het gebied en de directe omgeving, grondeigenaren en de gemeente zijn een open samenwerking aangegaan om de meegegeven doelstellingen in het gebied van bijna 40 hectare te realiseren.

Ontwikkelstrategie[bewerken | brontekst bewerken]

Het doel is om minimaal de helft van de Vredenburghzone in kleine stappen in te richten als natuur- en recreatiegebied. Alleen de gebieden waar de gemeente eigenaar van is, worden ontwikkeld.

Werkzaamheden voor fase 2

Uitvoering[bewerken | brontekst bewerken]

Het oostelijke deel van de Vredenburghzone wordt natuurontwikkeling gecombineerd met extra ruimte voor water. Als er veel neerslag valt, is er een plek voor waterberging. Verder wordt er een plas-draszone ingericht en een grondwal gemaakt, die de Vredenburghlaan afschermt van het woongebied.

In 2022 is fase 1 van de Vredenburghzone voltooid. Er is meer ruimte voor water gemaakt, waardoor de waterkwaliteit is verbeterd en is het gebied geschikt geworden voor planten en dieren. De bestaande watergangen zijn hiervoor aangepast.

In maart 2023 zijn de werkzaamheden begonnen voor fase 2. Als eerste wordt er gegraven. De verwachting is dat de gebieden van fase 2 eind 2023 geheel zijn ingericht.

Zie de categorie Vredenburghzone van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.