Vredewold (streek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
LocatieVredewold.png

Vredewold is een streek in Groningen. Het behoort tot het Westerkwartier, maar was voor een lange tijd een onafhankelijk Ommeland. De grens van het historische Vredewold komt grotendeels overeen met de grenzen van de voormalige gemeentes Leek en Marum. Vredewold wordt ten noorden begrensd door de streek Langewold, ten zuidwesten door de provincie Friesland en ten zuidoosten door de provincie Drenthe.

In de Middeleeuwen hoorde Vredewold, net als het aangrenzende Langewold en Achtkarspelen en het noordelijk deel van de huidige provincie Groningen, tot het bisdom Münster. In 1559 ging Vredewold deel uitmaken van het nieuw opgerichte bisdom Groningen. In 1385 worden de kerken van Niebert, Nuis, Marum, Noordwijk en Lucaswolde voor het eerst genoemd.
In de uiterste noordwesthoek van Vredewold lag het klooster Trimunt waarnaar het gelijknamige gehucht is genoemd.

De belangrijkste adel van Vredewold waren de families die in de borg Nienoord woonden. Dit waren onder andere de families Van Ewsum en Van Panhuys. De Van Ewsums wisten in de zestiende eeuw het grietmanschap van heel Vredewold erfelijk in handen te krijgen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

  • Vredewold, het naar de streek genoemde voormalige waterschap.