Vreren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vreren
Deelgemeente in België Vlag van België
Vreren
Vreren
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Tongeren Tongeren
Coördinaten 50° 45′ NB, 5° 30′ OL
Algemeen
Oppervlakte 6,93 km²
Inwoners (2016) 1810 (261 inw./km²)
Hoogte 91-145 m
Overig
Postcode 3700
Detailkaart
Vreren
Vreren
Foto's
Sint-Medarduskerk
Sint-Medarduskerk
Portaal  Portaalicoon   België

Vreren (Frans: Frères) is een dorp in de Belgische provincie Limburg en een deelgemeente van Tongeren. De deelgemeente heeft een oppervlakte van 6,93 km² en telde 1810 inwoners in 2016.[1]

Vreren ligt in het zuiden van de gemeente Tongeren nabij de gemeentegrens met het Waalse Juprelle. In het westen grenst de deelgemeente aan Diets-Heur en Rutten. In het noorden vormt de Ezelsbeek de grens met de Tongerse stadskern. Deze beek mondt even ten noordoosten van Vreren, in het naburige Nerem, uit in de Jeker.

De dorpskom concentreert zich rond de Sint-Medarduskerk in de vallei van de Buthbeek. Door lintbebouwing langs deze kleine waterloop sluit de bebouwing van Vreren aan op zowel de dorpskom van Diets-Heur als die van Nerem. Buiten de bebouwde kom loopt de hoogte op en leiden kleine veldwegen naar het Haspengouws Plateau.

Etymologie[bewerken]

In 1005 werd al melding gemaakt van de plaats Vreren. Volgens taalkundige Albert Carnoy is de naam van het dorp afgeleid van het Latijnse ferrariae dat 'smidse' of 'bij de smeden' betekent. De naam zou zo een verwijzing zijn naar de smeden die in de omgeving actief waren.[2] Een andere verklaring wordt gezocht bij het Germaanse frithuwarjum. Dit zou dan duiden op bewoning binnen een omheining, maar archeologen noch taalkundigen hebben hiervoor afdoende bewijs gevonden.[3][4]

Geschiedenis[bewerken]

Reeds in het neolithicum was deze streek bewoond. Ook in de Romeinse tijd was deze streek intensief in gebruik: de heerbaan van Tongeren via Herstal naar Aken en die van Rutten naar Herderen liepen door het gebied. Nabij de grens met Paifve werden dan ook resten van een Romeinse villa en van een tumulus gevonden.

In 1174 werd het Vreren door Keizer Frederik I Barbarossa in pand gegeven aan het Prinsbisdom Luik. In de 12e-13e eeuw trachtten de Hertogen van Brabant de voogdij over dit gebied te verwerven. Het gebied bleef echter Luiks.

De Sint-Medardusparochie van Vreren is al oud. Het ontstaan vond wellicht plaats in de Karolingische tijd, en de parochie van Vreren bestreek ook Nerem, Paifve, Nudorp en Diets-Heur.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Natuur en landschap[bewerken]

Vreren is gelegen in droog-Haspengouw. De hoogte varieert van 90 tot 145 meter. Het laagste punt van Vreren is gelegen aan het Molenplein, in de vallei van het beekje de Buth. Dit beekje vloeit in noordoostelijke richting via Nerem naar de Jeker, waar het in uitmondt.

Nabijgelegen kernen[bewerken]

Diets-Heur, Hamal, Nerem, Nudorp, Paifve, Tongeren

Externe link[bewerken]