Vreren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vreren
Deelgemeente in België Vlag van België
Vreren
Vreren
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Tongeren Tongeren
Coördinaten 50° 45′ NB, 5° 30′ OL
Algemeen
Oppervlakte 6,93 km²
Inwoners (01/01/2013) 1840 (266 inw./km²)
Hoogte 91-145 m
Overig
Postcode 3700
Detailkaart
Vreren
Vreren
Portaal  Portaalicoon   België

Vreren (Frans: Frères) is een deelgemeente van de gemeente Tongeren, en is gelegen aan de N20 Tongeren-Luik, aan de grens tussen de provincies Limburg en Luik. Met zijn 1840 inwoners is Vreren qua inwonersaantal de grootste deelgemeente van Tongeren na Tongeren zelf.

Etymologie[bewerken]

Het eerst geschrift waarin Vreren (als Freren) vernoemd wordt dateert van 5 april 1005. De naam komt van het Latijn ferraria, wat ijzersmidse betekent. In het verleden zou er een grote concentratie van paardensmeden in Vreren hebben bestaan. In 1078 werd het plaatsje vermeld als Freires, overeenkomstig de huidige Franstalige naam.

Geschiedenis[bewerken]

Reeds in het neolithicum was deze streek bewoond. Ook in de Romeinse tijd was deze streek intensief in gebruik: de heerbaan van Tongeren via Herstal naar Aken en die van Rutten naar Herderen liepen door het gebied. Nabij de grens met Paifve werden dan ook resten van een Romeinse villa en van een tumulus gevonden.

In 1174 werd het Vreren door Keizer Frederik I Barbarossa in pand gegeven aan het Prinsbisdom Luik. In de 12e-13e eeuw trachtten de Hertogen van Brabant de voogdij over dit gebied te verwerven. Het gebied bleef echter Luiks.

De Sint-Medardusparochie van Vreren is al oud. Het ontstaan vond wellicht plaats in de Karolingische tijd, en de parochie van Vreren bestreek ook Nerem, Paifve, Nudorp en Diets-Heur.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Natuur en landschap[bewerken]

Vreren is gelegen in droog-Haspengouw. De hoogte varieert van 90 tot 145 meter. Het laagste punt van Vreren is gelegen aan het Molenplein, in de vallei van het beekje de Buth. Dit beekje vloeit in noordoostelijke richting via Nerem naar de Jeker, waar het in uitmondt.

Nabijgelegen kernen[bewerken]

Diets-Heur, Paifve, Nerem, Hamal, Tongeren

Externe link[bewerken]