Vriendschapswinkel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Vriendschapswinkel
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 友谊商店
Traditioneel 友誼商店
Pinyin Yǒuyì Shāngdiàn
Jyutping (Standaardkantonees) jau5 ji6 soeng1 dim3

Vriendschapswinkel is de benaming van staatswinkels die toeristen als klanten hebben en beheerd worden door de Chinese staat. Vroeger mochten alleen buitenlanders en Chinees communistische partijbonzen dingen kopen in de winkel.

De eerste Vriendschapswinkels ontstonden in de jaren vijftig van de 20e eeuw. In deze winkels kon een select groepje mensen geïmporteerde waren kopen. Deze waren kwamen ook uit de Westerse wereld. In Vriendschapswinkels kon men vroeger bijvoorbeeld pindakaas en Chinese schilderijen kopen. De prijzen van Westerse waren waren door de import veel hoger dan als je de waren in het oorspronkelijke land zou kopen. Kopers hadden geen andere keuze, omdat bepaalde waren alleen verkrijgbaar waren in Vriendschapswinkels. In de winkels kon men dingen alleen betalen door middel van buitenlandse wisselcertificaten (foreign exchange certificate).

Tegenwoordig zijn nog maar enkele Vriendschapswinkels in de Volksrepubliek China nog open. Deze zijn te vinden in Beijing, Shanghai en Guangzhou. De meeste werden in de jaren negentig van de 20e eeuw gesloten vanwege de afschaffing van buitenlandse wisselcertificaten in het land. Het is nu gangbaar om in de winkels renminbi te gebruiken.