Vrijheidsvuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het Vrijheidsvuur
Het Vrijheidsvuur tijdens het bevrijdingsfestival op 5 mei 2011.
Kunstenaar Hanshan Roebers
Jaar 2011
Materiaal rood koper
Locatie Generaal Foulkesweg 1, Wageningen
Hoogte 450-945 cm
Lengte 86 cm
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Vrijheidsvuur, in de volksmond 'Paal van Bernhard' geheten, is een herdenkingsmonument in Wageningen ontworpen door Hanshan Roebers ter gelegenheid van de 60-jarige herdenking van de bevrijding op 5 mei 1945. De kolom varieert in hoogte afhankelijk van de hoeveel licht.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het monument werd ontworpen in 2004.[1]. Vanwege zijn vorm en de plaats waar het monument ter nagedachtenis van Prins Bernhard zou komen te staan, namelijk op het 5 Mei Plein bij Hotel De Wereld, ontstond in 2006 veel commotie met aandacht in de landelijke media.[2]. In 2008 werd na uitvoerig geheim overleg een mogelijke nieuwe locatie bekendgemaakt, namelijk op het terrein van Wageningse corps Ceres op slechts enkele tientallen meters van Hotel De Wereld.[3][4][5] In december 2009 wees het college alle nog ingebrachte bezwaren van de hand en werd besloten dat de koperen vuurzuil, die al enkele jaren op de gemeentewerf opgeslagen lag, op de nieuwe locatie zal mogen worden geplaatst.

Het werd op 14 april 2011 geplaatst op in de voortuin van studentensocieteit Ceres, schuin voor de aula van Wageningen University.[6].

In de nacht van 4 op 5 mei 2011 werd het Vrijheidsvuur voor het eerst ontstoken door voormalig Engelandvaarder en voormalig secretaris van de 51e (Hoogland) Infanteriedivisie, A.Th. de Winter, en jhr. Hoyte de Ranitz, voorzitter van de stichting 18 september Eindhoven.[7]

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

De uitschuifbare koperen zuil met een vlam in top deed volgens de inwoners van de stad denken aan een fallus of een kogel[4][8]. De commotie wakkerde nog aan na een proefplaatsing gedurende een weekend en nadat bekend werd dat de constant brandende vlam een hoeveelheid gas en bijbehorende financiële kostenpost per jaar kost.[9]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]