Vroeg barbarakruid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vroeg barbarakruid
Barbaraea verna 18032004 2.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Tracheophyta (Vaatplanten) [
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Orde:Brassicales
Familie:Brassicaceae
Geslacht:Barbarea
Soort
Barbarea verna
(Mill.) Asch.
Afbeeldingen Vroeg barbarakruid op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Vroeg barbarakruid op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie


Vroeg barbarakruid (Barbarea verna) is een plant uit de Kruisbloemenfamilie. De plant hoort bij de levensvorm hemicryptofyt.

De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Miller en later door Ascherson onder een andere naam gebracht.

Barbarea praecox — Flora Batava — Volume v15.jpg


Verspreidingsgebied[bewerken]

De tweejarige plant komt oorspronkelijk uit Zuidwest-Europa en is als cultuurplant verspreid en verwilderd. De soort is niet ingeburgerd in Nederland en komt hier alleen als zeldzame adventief voor.

Groeiplaats[bewerken]

Vroeg barbarakruid staat op zonnige, iets open en grazige, vochtige en kalkarme, matig voedselrijke tot voedselrijke, ± stikstofrijke, vaak steenachtige grond. Ze groeit vooral op allerlei ruderale plaatsen, op oevers van waterlopen, in bermen en plantsoenen, in akkers, op braakliggend grond en op spoorwegterreinen.

Gebruik door de mens[bewerken]

Dit barbarakruid wordt al sinds de 16e eeuw verbouwd als surrogaat voor waterkers en werd gebruikt in salades en soepen. Het taxon is goed te onderscheiden van Bitter barbarakruid door o.a. het grotere aantal zijslippen van de onderste bladeren en de ongewimperde bladoortjes. Ook de stijl- en vruchtlengte zijn verschillend, bij Vroeg barbarakruid zijn er altijd wel vruchten te vinden die duidelijk langer zijn dan 4 cm, de maximale lengte bij Bitter barbarakruid.

Bloeitijd[bewerken]

De bloeitijd van deze plant is tussen april en juni.