Naar inhoud springen

Vrouw Holle (Efteling)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vrouw Holle
Vrouw Holle
Algemene informatie
Locatie Vlag van Nederland Efteling
Themagebied Sprookjesbos
Soort attractie Sprookje
Bouwer(s) Efteling
Ontwerper Anton Pieck, Robert-Jaap Jansen
Status Geopend
Opening 1952 De Put, 2006 Het Huisje
Thematisering en muziek
Ritmuziek René Merkelbach
Website
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Vrouw Holle is een sprookje in het Nederlandse attractiepark de Efteling. Het sprookje opende in 1952 als De Put van Vrouw Holle. Het sprookje opende als een van de tien oorspronkelijke sprookjes. De Put van Vrouw Holle is naar ontwerp van Anton Pieck. Het verhaal wordt verteld door Wieteke van Dort.

In 2006 werd het figuur van Vrouw Holle toegevoegd in een huisje dat dateerde van voor de opening van de Efteling. In 2019 werd het bijna 70-jarig huisje gesloopt.[1][2] Na drie jaar werd het huisje pas heropgebouwd door de corona-pandemie.[3] Het originele huisje was gebouwd in 1945.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Vrouw Holle is een sprookje over twee zussen die, door in een put te vallen, terechtkomen in een wonderlijke wereld waar het ijverige zusje wordt beloond, terwijl het luie zusje wordt bestraft.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Begin augustus 2022 opende het nieuwe huisje van Vrouw Holle voor publiek. De figuur Vrouw Holle was er nog niet. Er werd een video verspreid dat Vrouw Holle nog even op vakantie was.[4]Het huisje werd bijna identiek terug opgebouwd. Tijdens de heropbouw werd ook het voegwerk van de put vernieuwd.
  • Een oude diaprojector, gebruikt voor de put, is terug te vinden in het Efteling Museum. Sinds 2000 wordt er gebruik gemaakt van een beamer.
  • In 2007 werden oude tonnen langs de put toegevoegd. Waarschijnlijk overschot van de De Vliegende Hollander.
  • In 2023 werd aan de 2 deurtjes 2 plekken toegevoegd (goud en druipend donkere plek). Verwijzend naar de beloningen van de 2 zussen.
  • Het sprookjesboek, dat een korte samenvatting van het sprookje geeft, werd in 2006 toegevoegd bij de opening van het huisje van vrouw Holle. In 2013 werd het sprookjesboek vernieuwd.