Vrouw met weegschaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als je de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd hebt, kun je dit sjabloon verwijderen. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
Vrouw met weegschaal
Vrouw met weegschaal van Vermeer.jpg
Museum National Gallery of Art
Locatie Washington D.C.
Kunstenaar Johannes Vermeer
Jaar 1662-1665
Type olieverf op doek
Afmetingen 42,5 × 38 cm
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Vrouw met weegschaal is een schilderij van de Hollandse meester Johannes Vermeer.

Het schilderij is gemaakt omstreeks 1664, en is 42,5 bij 38 centimeter groot. Samen met Het melkmeisje van Vermeer hing dit schilderij 300 jaar geleden op de Nieuwendijk in Amsterdam, in het woonhuis van de Amsterdamse koopman Isaac Rooleeuw. Het is sinds 1942 eigendom van de National Gallery of Art in Washington D.C..

Van 11 maart tot en met 1 juni 2009 werd het schilderij getoond in het Rijksmuseum Amsterdam, samen met vier andere werken van Vermeer uit eigen collectie, Het melkmeisje, Brieflezende vrouw in het blauw, De liefdesbrief en Gezicht op huizen in Delft, beter bekend als Het straatje.

Rooleeuw kocht Het melkmeisje en Vrouw met weegschaal tegelijk in 1696, toen de nalatenschap van de Delftse boekverkoper Jacob Dissius werd geveild. Dissius bezat onder andere 21 werken van Vermeer. Vijf jaar na aankoop ging Rooleeuw failliet en werd zijn inboedel verkocht. De tentoonstelling in het Rijksmuseum Amsterdam van 2009 was de eerste keer sinds circa 1600 dat Het melkmeisje en Vrouw met weegschaal weer bij elkaar hangen.

Sinds 1 juni 2009 is een reproductie van Vrouw met weegschaal nog steeds te zien in het Vermeer Centrum Delft in Delft.