Vrouw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Vrouwen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Voor de speelkaart die ook 'vrouw' genoemd wordt, zie Koningin (kaartspel).
Symbool voor Vrouw

Een vrouw is een volwassen mens van het vrouwelijk geslacht. De term vrouw wordt meestal gebruikt voor een volwassene, waar meisje gewoonlijk voor kinderen, tieners of (vroege) twintigers gebruikt wordt. De term vrouw wordt echter ook gebruikt voor vrouwelijke mensen, ongeacht de leeftijd, in termen als "vrouwenrechten". Sommige personen met een geslachtsidentiteitsstoornis hebben wel de geslachtsidentiteit van een vrouw maar zijn chromosomaal gezien van het mannelijk geslacht.

Leeftijd en terminologie[bewerken]

De term vrouw wordt gebruikt voor een vrouwelijk mens na de puberteit en de eerste menstruatie. Vele culturen hebben rituelen die symboliseren dat het meisje volwassen is geworden. Een voorbeeld is de Bat mitswa in het jodendom. In westerse culturen is het onderscheid tussen meisje en vrouw erg vaag. Daar wordt de term meisje vaak nog gebruikt voor iemand van het vrouwelijk geslacht van meer dan 20, soms zelfs van meer dan 30 jaar. Afhankelijk van de situatie kan dit als denigrerend ervaren worden.

Op het moment is er geen woord voor een vrouw die door de overgang is gegaan. Het woord vrouw kan over het algemeen voor elk vrouwelijk mens gebruikt worden of om het contrast met meisje aan te geven. Het woord meisje wordt soms ook gebruikt voor een ongetrouwde vrouw.

In sommige culturen houdt de eer van de familie verband met de maagdelijkheid van een meisje. Het woord meisje wordt hier gebruikt voor een maagd, een vrouw die nooit getrouwd is geweest en geen geslachtsgemeenschap heeft gehad. Als een vrouw uit een dergelijke cultuur een vrouw wordt genoemd kan het kwetsend zijn voor de familie.

Vrouw, met 26 weken in de zwangerschap en 40 weken (vlak voor de bevalling)

Biologische kenmerken[bewerken]

Biologisch gezien, zijn de geslachtsorganen betrokken bij de seksualiteit en voortplanting, terwijl de secundaire geslachtskenmerken betrokken zijn bij het verzorgen van kinderen of het aantrekken van een partner. De ovaria produceren, naast het produceren van hormonen, de vrouwelijke geslachtscellen, de eicellen, de nieuwe individuen vormen wanneer ze bevrucht worden door de mannelijke geslachtscellen, de zaadcellen. De baarmoeder is een orgaan met weefsel dat de groeiende foetus beschermt, verzorgt en uiteindelijk naar buiten drijft bij de bevalling. De vagina wordt gebruikt bij coïtus en de geboorte van een kind. Het woord vagina wordt vaak onterecht gebruikt voor de vulva of externe vrouwelijke geslachtsorganen, waarbij ook de schaamlippen, de clitoris en de urinebuis horen. De borsten zijn in de evolutie ontstaan uit zweetklieren om moedermelk te produceren.

Het biologisch geslacht is vastgelegd in de chromosomen. Een mens heeft 23 paar chromosomen waarvan een paar het geslacht bepaalt. Bij een vrouw is het chromosomenpaar XX, wat bij de man XY is (variaties zijn mogelijk). Dit kan niet veranderd worden, maar het uiterlijk kan zodanig veranderd worden dat het individu lijkt op iemand van het andere geslacht.

Geslachtsorganen van de vrouw:

Puberteit[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Puberteit voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Bij meisjes begint de puberteit op ongeveer 11-jarige leeftijd. In de puberteit ontwikkelt het meisje zich zowel fysiek als psychisch. Als eerste beginnen de borsten te groeien. Eerst is er een klein bultje onder de tepel en vervolgens verlopen de borsten verschillende stadia totdat ze hun uiteindelijke vorm aannemen. De grootte van de borsten wordt bepaald door de hoeveelheid vetweefsel. Na de eerste zichtbare ontwikkeling van de borsten begint het schaamhaar te groeien. Vrijwel tegelijkertijd begint ook haargroei in de oksels en op de benen. Ongeveer zes maanden na het groeien van het schaamhaar vindt de eerste menstruatie plaats. Vanaf dat moment kan een meisje zwanger worden. Meestal heeft dit ook effect op hun gemoedstoestand en zijn meisjes chagrijniger een aantal dagen vooraf aan hun maandelijkse periode.[1]

Naarmate het meisje ouder wordt worden ook haar schaamlippen groter. Hetzelfde geldt voor de heupen, die naar buiten toe kantelen. Ook de onderhuidse vetlaag wordt dikker.

Secundaire geslachtskenmerken bij de vrouw:

Schoonheid volgens westerse culturen[bewerken]

In het Westen zijn in de loop van de tijd bepaalde standaarden ontstaan voor vrouwelijke schoonheid, hoewel die normen steeds aan verandering onderhevig zijn geweest gedurende de geschiedenis. Zo was in Rubens' tijd een voluptueuze vrouw aantrekkelijker dan een magere, en een blanke huid was lange tijd attractiever dan een gebruinde.[bron?] Tegenwoordig bepaalt vooral de commercie het schoonheidsideaal, waarbij een vrouw haar benen en okselhaar zou behoren te scheren en het schaamhaar op zijn minst te trimmen.[bron?] Ook het bruin zijn wordt doorgaans aantrekkelijk gevonden, hoewel er ook een trend is die om gezondheidsredenen weer pleit voor de blanke huid omdat te veel zon huidkanker veroorzaakt.[bron?] Voor jonge vrouwen is het vaak psychisch verwarrend dat schoonheidstrends of -idealen gevolgd moeten worden.[bron?] Er wordt verwacht dat ze zich aantrekkelijk maken. Als ze echter te aantrekkelijk zijn of er veel moeite voor doen, worden ze hier ook negatief op beoordeeld.[bron?] Over het algemeen worden vrouwen meer op hun uiterlijk beoordeeld dan mannen.[bron?]

man - vrouw van de beroemde Gouden plaat (Pioneerprogramma)

Waardigheid van de vrouw[bewerken]

De nodige aandacht werd door Paus Johannes Paulus II besteed aan de waardigheid van de mens. Zijn encycliek Mulieris Dignitatem ging in het bijzonder over de waardigheid van de vrouw. De vrouw wordt eveneens voorgesteld als het beeld van het mysterie van de Kerk, de Bruid van Christus, als echo van zijn Theologie van het Lichaam.

Zie ook[bewerken]

Zoek dit woord op in WikiWoordenboek