Vruchtenbuurt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vruchtenbuurt
Wijk in Den Haag
Map - NL - 's-Gravenhage - Wijk 19 Vruchtenbuurt.svg
Kerngegevens
Gemeente Den Haag
Stadsdeel Segbroek
Inwoners (2014) 9620
Overig
Wijknummer 19
Foto's
De Tomatenstraat
De Tomatenstraat
Vruchtenbuurt
Buurt in Den Haag
Map - NL - 's-Gravenhage - Wijk 19 Vruchtenbuurt - Buurt 53 Vruchtenbuurt.svg
Kerngegevens
Gemeente Den Haag
Stadsdeel Segbroek
Overig
Buurtnummer 53
Eykenduynen
Buurt in Den Haag
Map - NL - 's-Gravenhage - Wijk 19 Vruchtenbuurt - Buurt 83 Eykenduynen.svg
Kerngegevens
Gemeente Den Haag
Stadsdeel Segbroek
Overig
Buurtnummer 83

De Vruchtenbuurt is een wijk in Den Haag in stadsdeel Segbroek. Bijna alle straten hebben de naam van een vrucht. De wijk is voornamelijk gebouwd in de jaren 1928-1940 en er staan dus veel huizen uit de jaren dertig, al dan niet opgedeeld in boven- en benedenwoning.

De wijk bestaat uit twee buurten, de Vruchtenbuurt en Eykenduynen.

Vóór de bebouwing was het een tuinbouwgebied. Nu is de Vruchtenbuurt een typische middenklassewijk.

De wijk wordt begrensd door de Oude Haagweg, de Walnootstraat, een kort stuk van de Albardastraat, de Thorbeckelaan, de Laan van Meerdervoort, de Laan van Eik en Duinen, de Mient en de Kamperfoeliestraat (dus inclusief de begraafplaats Oud Eik en Duinen). De wijk grenst aan de wijken Leyenburg, Loosduinen, Waldeck, Bohemen en Meer en Bos, Bomen- en Bloemenbuurt en Valkenboskwartier en Heesterbuurt.

Buurthuis De Abri aan de Abrikozenstraat is de thuisbasis van het Wijkberaad Vruchtenbuurt.

Naamgeving[bewerken]

Vanaf het moment dat de wijk gepland werd, en 'Vruchtenbuurt' werd gedoopt, was er veel discussie over de naamgeving van de straten, zoals in Het Vaderland valt na te lezen. Het gemeenteraadslid Siebelts vreesde voor de 'gelegenheid om glossen te maken' over namen als Pruimenlaan en Druifstraat[1] Hij suggereerde dat er ook namen als Roomsoezenlaan, Zure Haringlaan of Pietermannenpad gebruikt konden worden. De publicist Wouter Loeb schreef er een versje over, La Haye Les Fruits.[2] Het duurde vijf jaar voor er met de bebouwing van de Pruimenlaan begonnen werd, en in de laatste maanden van 1932 werden Pruimenlaan en Pruimenplein verzoek van de erfpachters omgedoopt in Pomonalaan en Pomonaplein, naar Pomona, de Romeinse godin van de boomvruchten. In de loop van 1933 kwam de bebouwing aan deze straten gereed, naar ontwerp van Willem Verschoor. In 1936 werd de christelijk-gereformeerde Jeruzalem-kerk aan het Pomonaplein in gebruik genomen, ontworpen door Abraham van der Kraan.

Bekende inwoners[bewerken]

In de Ananasstraat woonde Klaas Voskuil, hoofdredacteur van het Vrije Volk en commentator bij de VARA met zijn gezin waaronder zijn zoon Han Voskuil, auteur van onder meer de romancyclus Het Bureau.
Andere bekende inwoners waren Pia Beck en de Haagse oud-wethouder en oud-minister Maarten Vrolijk. Beiden woonden op het Pomonaplein. Rond 1969 woonde ook voormalig staatssecretaris Cees Schelfhout in de Vruchtenbuurt.

Literatuur[bewerken]

Er bestaat niet al te veel literatuur over de geschiedenis van dit gebied. Beeldende (jeugd)herinneringen aan de Vruchtenbuurt zijn te vinden in het boek van Henk Lemckert: Het beste Westen. Gedachten over, herinneringen aan en plaatjes van de Vruchtenbuurt tijdens de jaren vijftig (Den Haag, 2003), en in het boek van J.M. Knaud: Het wilde Westen. Herinneringen aan de Haagse Vruchtenbuurt en ommelanden van weleer (Den Haag, 1983). Een aantal foto's staat op de website van het Haags Gemeentearchief.

Externe links[bewerken]