Vruchtenbuurt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vruchtenbuurt
Wijk in Den Haag
Map - NL - 's-Gravenhage - Wijk 19 Vruchtenbuurt.svg
Kerngegevens
Gemeente Den Haag
Stadsdeel Segbroek
Inwoners
(2014)
9620
Overig
Wijknummer 19
Foto's
De Tomatenstraat
De Tomatenstraat
Vruchtenbuurt
Buurt in Den Haag
Map - NL - 's-Gravenhage - Wijk 19 Vruchtenbuurt - Buurt 53 Vruchtenbuurt.svg
Kerngegevens
Gemeente Den Haag
Stadsdeel Segbroek
Overig
Buurtnummer 53
Eykenduynen
Buurt in Den Haag
Map - NL - 's-Gravenhage - Wijk 19 Vruchtenbuurt - Buurt 83 Eykenduynen.svg
Kerngegevens
Gemeente Den Haag
Stadsdeel Segbroek
Overig
Buurtnummer 83

Vruchtenbuurt is de naam van een buurt en tevens de naam van een wijk in het stadsdeel Segbroek in Den Haag.

De wijk Vruchtenbuurt bestaat uit de buurten Vruchtenbuurt en Eykenduynen. De Notenbuurt die ten westen van de Thorbeckelaan ligt hoort in de ogen van de Centraal Bureau voor de Statistiek bij Eykenduynen (buurt 83) maar de gemeente rekent de Notenbuurt tot de wijk Waldeck in stadsdeel Loosduinen.

De wijk wordt begrensd door de Oude Haagweg, de Thorbeckelaan, de Laan van Meerdervoort, de Laan van Eik en Duinen, en de Mient (dus inclusief de begraafplaats Oud Eik en Duinen).[1] De wijk grenst aan de wijken Leyenburg, Loosduinen, Waldeck, Bohemen en Meer en Bos, Bomen- en Bloemenbuurt en Valkenboskwartier en Heesterbuurt.

Bijna alle straten hebben de naam van een vrucht. De wijk is voornamelijk gebouwd in de jaren 1928-1940 en er staan dus veel huizen uit de jaren dertig, al dan niet opgedeeld in boven- en benedenwoning.

Vóór de bebouwing was het een tuinbouwgebied. Nu is de Vruchtenbuurt een Haagse woonwijk.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf het moment dat de wijk gepland werd, en 'Vruchtenbuurt' werd gedoopt, was er veel discussie over de naamgeving van de straten, zoals in Het Vaderland valt na te lezen. Het gemeenteraadslid Siebelts vreesde voor de 'gelegenheid om glossen te maken' over namen als Pruimenlaan en Druifstraat.[2] Hij suggereerde dat er ook namen als Roomsoezenlaan, Zure Haringlaan of Pietermannenpad gebruikt konden worden. De publicist Wouter Loeb schreef er een versje over, La Haye Les Fruits.[3] Het duurde vijf jaar voor er met de bebouwing van de Pruimenlaan begonnen werd, en in de laatste maanden van 1932 werden Pruimenlaan en Pruimenplein op verzoek van de erfpachters omgedoopt in Pomonalaan en Pomonaplein, naar Pomona, de Romeinse godin van de boomvruchten. In de loop van 1933 kwam de bebouwing aan deze straten gereed, naar ontwerp van Willem Verschoor. In 1936 werd de christelijk-gereformeerde Jeruzalem-kerk aan het Pomonaplein in gebruik genomen, ontworpen door Abraham van der Kraan.

Bekende inwoners[bewerken | brontekst bewerken]

In de Ananasstraat woonde Klaas Voskuil, hoofdredacteur van het Vrije Volk en commentator bij de VARA met zijn gezin waaronder zijn zoon Han Voskuil, auteur van onder meer de romancyclus Het Bureau.

Schrijver, essayist en criticus Menno ter Braak en zijn vrouw Ant ter Braak-Faber woonden van januari 1934 tot november 1936 aan het Pomonaplein op nummer 22. Zij zijn begraven op Oud Eik en Duinen.

Volleyballer, muzikant en cabaretier Bram Vermeulen werd geboren, en groeide op, in de Morelstraat op nummer 122.

Andere bekende inwoners waren jazzpianiste en zangeres Pia Beck en de Haagse wethouder, later minister Maarten Vrolijk. Beiden woonden op het Pomonaplein. Rond 1969 woonde ook de latere staatssecretaris Cees Schelfhout in de Vruchtenbuurt. De bekende concertpianist Daniël Wayenberg heeft vlak na de oorlog met zijn moeder enige jaren in de Kornoeljestraat gewoond en is daarna naar Parijs vertrokken.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Er bestaat niet al te veel literatuur over de geschiedenis van dit gebied. Beeldende (jeugd)herinneringen aan de Vruchtenbuurt zijn te vinden in het boek van Henk Lemckert: Het beste Westen. Gedachten over, herinneringen aan en plaatjes van de Vruchtenbuurt tijdens de jaren vijftig (Den Haag, 2003), en in het boek van J.M. Knaud: Het wilde Westen. Herinneringen aan de Haagse Vruchtenbuurt en ommelanden van weleer (Den Haag, 1983). Een aantal foto's staat op de website van het Haags Gemeentearchief.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]