Vulpes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vulpes
Vos (Vulpes vulpes)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Carnivora (Roofdieren)
Familie:Canidae (Hondachtigen)
Geslacht
Vulpes
Frisch, 1775
Typesoort
Canis vulpes Linnaeus, 1758
Poolvos (Vulpes lagopus / Alopex lagopus)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Vulpes op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Vulpes is een geslacht uit de familie der hondachtigen (Canidae). Onder dit geslacht valt een groot aantal vossen, waaronder de bekendste en algemeenste soort, de gewone vos (Vulpes vulpes). Tot dit geslacht behoren nog 10 tot 12 levende soorten. De fennek en de poolvos worden vaak in aparte geslachten geplaatst, respectievelijk Fennecus en Alopex. De steppevos (V. corsac) wordt soms ook in Alopex geplaatst. Soms worden ook de grijze vossen (Urocyon) en de Zuid-Amerikaanse vossen (onder andere Atelocynus, Dusicyon en Pseudalopex) binnen dit geslacht geplaatst. De vossen van het geslacht Vulpes worden samen ook wel de "echte vossen" genoemd.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De vossen uit het geslacht Vulpes hebben een spitse snuit, een lange pluimstaart en driehoekige, rechtopstaande oren. De staartpunt is meestal anders gekleurd dan de rest van de vacht.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De soorten uit het geslacht zijn opportunistische jagers. Kleine zoogdieren vormen de voornaamste prooi, maar ook bessen en andere vruchten, vogels, aas en ongewervelde dieren vormen een belangrijk onderdeel van het menu. Alle soorten vangen knaagdieren en andere kleine zoogdieren met een zogenaamde "muizensprong", waarbij de dieren in de lucht springen en met de voorpoten op de prooi landen.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Het geslacht Vulpes komt voor in Europa, Azië, Noord-Amerika, Midden-Amerika en Afrika (4 soorten in Noord-Afrika, van Marokko tot Egypte en van Senegal tot Somalië, 1 soort in zuidelijk Afrika, in Zimbabwe, Angola en verder naar het zuiden tot de Kaap). De gewone vos is in de negentiende eeuw ingevoerd in Australië.

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Vulpes van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.