Vuurlopen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vuurlopen.

Vuurlopen is een ritueel waarbij mensen op blote voeten over gloeiend houtskool lopen. Hierbij treedt geen of heel weinig verbranding van de voetzool op. Een verklaring is dat houtskool een slechte geleider van warmte is. Bij een korte contacttijd is er weinig kans op verbranding.

Dit ritueel wordt aangewend met diverse doelstellingen, vnl. om mensen in contact brengen met hun angsten: angst of vrees (concreet) is een gevoel dat ons normaal gezien dienstbaar is. Maar als angst ons afhoudt van de dingen de we eigenlijk graag zouden willen, of zelfs van een normaal leven, dan moet die angst onder ogen worden gezien.

Tijdens een vuurloop[1] kunnen mensen oefenen om op een veilige manier om te gaan met angst. Wat het oplevert is dat er emoties los komen waardoor angst, of de weerstand die te ervaren is in het dagelijks leven, omgezet wordt naar (daad)kracht.

De vuurloop is een eeuwenoud ritueel dat vandaag nog steeds op verschillende plaatsen in de wereld in ere wordt gehouden: zowel in Afrika, Azië als bij sommige Indianenstammen.