Vuurneon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vuurneon
Redglow.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde: Characiformes (Karperzalmachtigen)
Familie: Characidae (Karperzalmen)
Geslacht: Hemigrammus
soort
Hemigrammus erythrozonus
Durbin, 1909
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

Vuurneons zijn vreedzame scholenvissen die het uitstekend doen in een gezelschapsaquarium. Ze vallen op door hun fluorescerend rode streep. Een school vuurneons is dan ook een prachtig gezicht, vooral tegen het groen van een mooi aangeplante bak. Vuurneons behoren tot de familie van de karperzalmen en zijn afkomstig uit de Essequibo rivier in Guyana.

Lengte[bewerken]

Tot ongeveer 4 centimeter.

Geslachtsonderscheid[bewerken]

De vrouwtjes zijn gevulder en de man heeft witte punten aan de vinnen.

Aquariumeisen[bewerken]

De vuurneon kan al gehouden worden in een aquarium van 60 centimeter (54-63 liter). De vuurneon heeft een oplichtende oranje streep op zijn flanken, die het best uitkomt als het water niet te licht is. Dit kan bereikt worden door een donkere bodembedekking en veel planten. De vuurneon houdt zich overwegend in de middelste waterlaag op.

Karakter[bewerken]

De vuurneon is een vreedzaam visje. Hij is sociaal naar soortgenoten en naar andere aquariumbewoners. Het is een scholenvis, dus hij moet in een groep van minimaal vijf exemplaren gehouden worden. Beter is echter minimaal twaalf stuks. Dan voelt dit visje zich veel prettiger, wat we weer terug zullen zien in de kleur. Het is geen druk visje, hoewel hij wel graag en veel zwemt. Van nature komen ze voor in warm en schemerig zoet water met ruime begroeiing. Dit water is vrij zacht en een beetje zuur. Ze eten wormen, kreeftjes en kleine insecten maar ook planten. Vuurneons hebben een manier om elkaar te waarschuwen als er een roofvis in de buurt is. Ze slaan dan een paar keer achter elkaar snel hun vinnen uit en trekken ze weer in. Daardoor weten de andere vuurneons dat er gevaar dreigt en bovendien houdt het de roofvis op afstand.

Waterwaardes[bewerken]

  • Temperatuur: 24° - 28°
  • Ph: 7 – 7,5
  • Gh: 5 - 8

Voeding[bewerken]

Dit visje eet alles. Zowel droogvoer, als plantaardig en levend voer worden zonder probleem opgenomen. Wel heeft hij een voorkeur voor rode muggenlarven.

Kweek[bewerken]

De vuurneon plant zich voort in de school, of apart als paartje. Men kan dus een paartje of de hele school in een kweekbak plaatsen. Het water in de kweekbak moet zacht zijn (1-4), met veel drijfgroen, planten en Javamos en het water moet over turf gefilterd worden. De temperatuur moet langzaam naar 29 graden gebracht worden. Het vrouwtje zal dan ongeveer 300-400 eieren leggen, waar ze zo'n anderhalf uur over doet. Na het leggen moeten de ouderdieren verwijderd worden, omdat ze anders de eieren op zullen eten. Na 24 uur komen de eieren uit. Wanneer men het water vaak ververst en de jongen goed voert (met artemia) zullen ze zeer snel groeien. Na zeven tot acht maanden hebben ze dan al hun lengte van vier centimeter bereikt.