Westhoofd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Vuurtoren Westhoofd)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vuurtoren Westhoofd
Vuurtoren Westhoofd
Plaats Ouddorp
Status actief
Start bouw 1947
Opening 1950
Architect Gijsbert Friedhoff
Eigenaar Rijkswaterstaat
Karakter Groep van 3 schitteringen per 15 s
Monumentstatus rijksmonument sinds 29-03-2010
Lichtenlijst 0692
BA B0518
NGA 114-9600
Monumentnummer 530826
Bouwwerk
Hoogte 52 m
Vorm vierkant
Kleur bruin-rood
Bouwmateriaal baksteen en beton
Uitrusting
Lichtpatroon Fl(3) W 15s
Lichthoogte 56 m boven zeeniveau
Lichtsterkte 5.200.000 cd
Nominale dracht 30 zeemijl
Lens draaiend Fresneloptiek
Radar ja
Bemand ja
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

Het Westhoofd is een vuurtoren bij Ouddorp, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, in de duinen bij de Groenedijk.

Oude Westhoofd[bewerken | brontekst bewerken]

Al sinds 1552 brandde er een verkenningslicht op de Toren van Goedereede. Omdat dit licht niet meer zichtbaar genoeg was werd tussen 1911 en 1912 op het Westhoofd een vuurtoren gebouwd naar ontwerp van B.A. Verhey. Het was de eerste Nederlandse vuurtoren van gewapend beton. Het optiek van de Toren van Goedereede werd overgeplaatst op deze nieuwe toren.

Op 5 mei 1945, het einde van de Tweede Wereldoorlog, werd de vuurtoren door de Duitse bezetters vernietigd met explosieven. Het optiek was al eerder veilig gesteld en wordt momenteel gebruikt op de vuurtoren van Ameland.

Tegelijkertijd met de bouw van deze toren werden er twee lichtwachterswoningen gebouwd. Deze zijn vandaag de dag nog aanwezig.

Nieuwe Westhoofd[bewerken | brontekst bewerken]

De huidige 52,3 meter hoge vierkante toren is na de Tweede Wereldoorlog gebouwd op de locatie van de oude vuurtoren naar ontwerp van Rijksbouwmeester Gijsbert Friedhoff. Het is een betonskelet met bakstenen bekleding. Hierin werden ijzeren staven gebruikt die afkomstig waren uit de oude vuurtoren. In 1950 werd het licht voor het eerst ontstoken.

In 1989 is een radarantenne aangebracht op de toren. Hiervoor moest de walmbol wijken. Deze staat tegenwoordig op een zuil in een plantsoen aan de Oosterweg bij de ingang van het dorp Ouddorp.

In 2018-2019 is de toren gerestaureerd en opnieuw geverfd. De schacht van het rijksmonument is sindsdien purperrood. Met deze opvallende kleur heeft het college van B&W ingestemd omdat dit het meest lijkt op de oorspronkelijke kleur 'vuurtorenrood', die niet meer verkrijgbaar was. De verfbeurt was onderdeel van de restauratie van de toren.

In 2007 werd de vuurtoren erkend als Rijksmonument. De toren is onregelmatig bemand en sinds 2019 geopend voor het publiek.

Licht[bewerken | brontekst bewerken]

Het lichtkarakteristiek is drie schitteringen per 15 seconden, dit is hetzelfde karakter als de toren op Ameland. Het licht heeft een lichtsterkte van 5.200.000 candela en een zichtbaarheid van 30 zeemijlen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Vuurtoren Westhoofd 's avonds.jpg
Zie de categorie Vuurtoren Westhoofd van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.