Vuurtoren van Scheveningen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vuurtoren van Scheveningen
Vuurtoren Scheveningen.jpg
Plaats Scheveningen
Status actief
Opening 1875
Architect Quirinus Harder
Monument sinds 04-07-1978
Karakter Groep van 2 schitteringen per 10 seconde
Monumentnummer 18111
Monumentstatus Rijksmonument
BA B0750
NGA 114-9748
Bouwwerk
Hoogte 30 m
Vorm rond
Kleur rood
Bouwmateriaal gietijzer
Uitrusting
Lichtpatroon Fl(2) W 10s
Lichthoogte 49 m boven zeeniveau
Nominale dracht 29 zeemijl
Radar nee
Bemand nee

De Vuurtoren van Scheveningen is ontworpen door Quirinus Harder en werd in 1875 opgeleverd. De rode twaalfzijdige gietijzeren toren heeft een lichthoogte van 49 meter boven zeeniveau en een lichtbereik van 29 zeemijlen (53,5 kilometer). De toren heeft de status van rijksmonument en bestaat uit 8 verdiepingen en een trap met 159 treden. De vuurtoren bevindt zich aan het einde van de boulevard dicht bij de Scheveningse haven en visafslag. De toren behoort tot de gemeente Den Haag.

Geschiedenis[bewerken]

Plaquette boven de ingang

In de 16e eeuw beschikte Scheveningen over een vierkante vuurbaak. De kerk inde geld van de schepen die van de vuurbaak gebruik maakten. Rond 1850 werd het bouwwerk verhoogd om de zichtbaarheid te vergroten. De nieuwe vuurbaak bevatte een koperen koepel en een nieuwe lamp.

In de jaren zeventig van de negentiende eeuw kreeg Quirinus Harder opdracht de huidige vuurtoren te ontwerpen. De vuurtoren is op aanvraag open voor publiek.

Omschrijving[bewerken]

De vuurtoren en omgeving, tussen 1920 en 1940

De toren is gebouwd van gietijzer. De negen vloeren staan in verbinding met elkaar door gietijzeren wenteltrappen. Op de tweede verdieping is het verblijf van de vuurtorenwachters. Deze vloer is betimmerd en met kooien uitgerust. De kooien zijn in 1959 verwijderd. Een uitkijkpost is in 1957 op de zesde vloer van de toren gebouwd. Aan de voet van de toren werden één dubbele woning voor de opzichter en vier woningen voor vuurtorenwachters gebouwd.

Bij oplevering bevatte de toren een draaiende optiek in een kwikbad. In de jaren zestig werd dit licht vervangen door een elektrisch aangedreven draaiend lichtwerk op kogellagers. Het licht reikt ruim 53 kilometer ver en geeft twee lichtflitsen per tien seconden.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]