Vystavotsjnaja

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Icoontje metro Moskou
Vystavotsjnaja
Выставочная
Het perron en de wandelgangen boven de sporen
Het perron en de wandelgangen boven de sporen
Algemeen
Lijn(en) Metrolijn 4 van Moskou Filjovskaja-lijn
Stationsnummer 188
Opening 10 september 2005
Constructie
Type Ondiep gelegen zuilenstation
Perrons 1
Perronsporen 2
Aansluitend(e) metrostation(s)
Moskwa Metro Line 15.svg Delovoj Tsentr
Route
Metrolijn 4 van Moskou Richting Volgend station
Mezdoenarodnaja Mezdoenarodnaja
Aleksandrovski Sad Kievskaja
Ligging
Rayon Moscow City
Coördinaten 55° 45′ NB, 37° 32′ OL
Vystavotsjnaja
Vystavotsjnaja
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Vystavotsjnaja (Russisch: Выставочная; "tentoonstelling"), tot 6 juni 2008 Delovoj tsentr (Russisch: Деловой центр, Delovoj Centr; "zakencentrum") genoemd, is een ondiep gelegen station aan de Filjovskaja-lijn van de Metro van Moskou, bij de Perechodny prospekt en de Krasnopresnenskaja-kade. Het station werd geopend op 10 september 2005 en bevindt zich tussen de stations Kievskaja en Mezdoenarodnaja aan een zijtak van deze lijn naar het zakencentrum Moscow City. De huidige naam verwijst naar de aanwezigheid van een nabijgelegen expocentrum. Het station heeft een uitgang naar de Bagrationbrug, nabij Toren 2000 die echter sinds 1 oktober 2007 is gesloten wegens verbouwingswerkzaamheden.

Het perron heeft een breedte van 11,8 meter en een lengte van 118 meter. De lengte tussen individuele zuilen meet 7,8 meter.

Architectuur en inrichting[bewerken]

Het station werd ontworpen door architecten Aleksandr Vigdorov, Leonid Borzenkov en Olga Farstova en vormt met zijn high-techuitstraling een radicale breuk met eerdere metrostations. Het station is verdeeld over twee niveaus, waarbij het metroperron zich op het laagste niveau bevindt. Het bovenste niveau bestaat uit twee wandelgangen die over de hele lengte van het metrostation lopen. De grootste van deze twee wandelgangen loopt in een grote boog van de ene zijde van het metrostation naar de andere en weer terug en is in glas uitgevoerd. De andere wandelgang is open en recht en loopt direct boven het inkomende spoor. Het D-vormige gebied tussen de twee wandelgangen reikt van de bodem tot het plafond van het station. De twee rijen pilaren lopen ook door over beide niveaus en zijn bedekt met roestvrij staal. De wanden zijn bedekt met witte plastic panelen en bruin marmer en voor het plafond is gebruikgemaakt van alucobond.

Vystavotsjnaja zal in de toekomst een perron krijgen voor overstapmogelijkheden tussen de Solntsevo-Mytisjtsjenskaja-lijn en de Strogino-Perovskaja-lijn (nu nog Kalininskaja-lijn genoemd). Er zijn nog twee van dergelijke stations gebouwd, maar deze zijn nog niet geopend.