WION (korfbalvereniging)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R.K.C. WION
Opgericht 1 november 1933
Clubhuis Max Planckplaats, Rotterdam
Sporthal W.I.O.N. sporthal
Sport Korfball pictogram.svg Korfbal


Tenue
Portaal  Portaalicoon   Sport

RKC WION staat voor Rotterdamse Korfbal Club Wij Is Onze Naam en is gevestigd in de wijk Ommoord in Rotterdam.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

RKC WION is opgericht op 1 november 1933, de naam was toen “WIJ”. Deze naam moest in de oorlogsjaren 40 – 45 veranderd worden waarna er voor “Wij Is Onze Naam” kortaf “WION” is gekozen. Vanaf begin 1941 speelt WION op het sport complex aan het Lange Pad en had veel leden uit Crooswijk.

Al in 1953 aan het Lange Pad was WION bezig met nieuwe jonge leden te werven door schoolkorfbal te organiseren in Crooswijk en Kralingen.

Toen de wijk Ommoord werd gebouwd is WION rond 1972 verhuisd naar de Robert Kochplaats in Ommoord. Na eerst in grote houten keet gezeten te hebben begon in 1976 de bouw van de WION kantine, in 1977 werd de kantine met het puntdak geopend.

In 1990 fuseerde de club met Kwiek. De clubnaam bleef WION. Op 2 april 1991 wordt er gestart met G-korfbal, WION is daarmee de 1e vereniging in Nederland die verstandelijk gehandicapten korfbal aanbiedt. In 1996 heeft het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond (KNKV) G-korfbal erkend en opgenomen in de landelijke reguliere competitie. Anno 2020 beschikken 41 korfbalverenigingen over een G-team, het totale aantal Nederlandse G-leden wordt geschat op 600.

Toen er sprake was van de sluiting van de Terbreggehal (Voorheen Ommoordhal) werden er bij WION plannen gemaakt voor een eigen sporthal op sportcomplex aan de Robert Kochplaats.

Eind 1997 werd de eerste paal geslagen voor de eigen sporthal van WION en in 1998 is de sporthal in gebruik genomen, tevens zijn er 2 kunstgras velden aangelegd. Sinds de opening van de hal is de hoofdingang aan de Max Planckplaats 300. Al met al dus een uitstekende en moderne sportaccommodatie.

Op 27-09-2011 werd de WION kantine getroffen door een brand. Naast de brandschade ook veel rookschade waardoor de kantine geheel gesloopt en opnieuw opgebouwd moest worden. Aan het begin van het seizoen 2012-2013 stond de nieuwe kantine er weer

Sinds 11 maart 2014 is WION Sportplus vereniging. Een predicaat dat werd verworven voor de maatschappelijke activiteiten welke de vereniging uitvoert. Naast het Korfballen zijn er bij WION namelijk ook andere activiteiten: G-korfbal, Kombifit, Senioren Sportief, Tennis, Kangoeroe Klup. Ook staat het WION complex, als Sportpunt WION, open voor allerlei andere sporten en activiteiten (zie Sportpunt WION)

Sportplusvereniging[bewerken | brontekst bewerken]

RKC WION is sinds 11 maart 2014 een Sportplus vereniging.[1]

Sportplusverenigingen vertalen hun ‘plus’ in de vorm van inzet op maatschappelijke terreinen als onderwijs, gezondheid, veiligheid, werk/re-integratie en participatie.

RKC WION ontwikkelt zich tot een sociaal-maatschappelijke partner in de Rotterdamse wijk Ommoord. De club heeft namelijk naast het reguliere korfbal ook sportaanbod voor mensen met een verstandelijke beperking, het zogenaamde G-korfbal. Daarnaast verzorgt RKC WION de Kangoeroe Klup, Kombifit, Tennis en sport- en beweeglessen voor ouderen (Senioren Sportief).

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]