WSG Swarovski Wattens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Werkssportgemeinschaft Swarovski Wattens of kortweg WSG Wattens is een Oostenrijkse sportclub uit de Tiroler gemeente Wattens. De club is vooral bekend voor zijn voetbalafdeling maar is ook bekend in tafeltennis, judo, paardrijden, kegelen, schermen, duiken en taekwondo.

Geschiedenis[bewerken]

Ontstaan en opmars[bewerken]

In 1930 werd SC Wattens opgericht en speelde in de 2de klasse van de Tirolerliga. In 1953 werd de club kampioen van Tirol en promoveerde naar de Arlbergliga. Van dan af ging het beter met de club, Wattens was een subtopper in de 2de klasse. De club heette intussen SV Wattens. In 1968 werd de club dan eindelijk kampioen en promoveerde zo naar de hoogste klasse. Het eerste seizoen moest de club tegen degradatie vechten, de volgende seizoenen eindigde Wattens in de middenmoot.

De navolgende voetballers kwamen als speler van SV Wattens uit voor een vertegenwoordigend Europees A-elftal. Tot op heden [1] is Helmut Redl degene met de meeste interlands achter zijn naam. Hij kwam als speler van SV Wattens in totaal negen keer uit voor het Oostenrijkse nationale elftal.

Naam Van Tot Totaal Nationaal elftal
Friedl Koncilia 27.09.1970 31.10.1970 3 Vlag van Oostenrijk Oostenrijk
Helmut Redl 06.11.1968 31.10.1970 9 Vlag van Oostenrijk Oostenrijk

Fusie met Wacker Innsbruck[bewerken]

Op 20 juli 1971 besloot het bestuur van Wattens en dat van FC Wacker Innsbruck (de landskampioen van dat jaar) om de handen ineen te slaan en zo kwam de fusieclub SpG Swarovski Wattens-Wacker Innsbruck tot stand. De club werd meestal SSW Innsbruck (Spielgemeinschaft Swarovski Wacker Innsbruck) genoemd. In de jaren 70 was de club de sterkste van heel Oostenrijk en won 4 keer de landstitel en evenveel keer de beker. Ook de Mitropacup werd 2 keer binnen gehaald. In 1975 trof de club Boedapest Honvéd SE in de finale en won met 3-1 thuis en 1-2 in Boedapest. Het volgende seizoen was het Joegoslavische Velez Mostar de tegenstander en SSW won 2 keer met 3-1. In 1978 werd ook een eerste succes geboekt in de Europacup I, FC Basel en Celtic FC werden opzij geschoven, maar in de kwartfinale was het Duitse Borussia Mönchengladbach te sterk.

Het volgende seizoen kwam echter de ontnuchtering, een sterk afgezwakt SSW degradeerde voor het eerst naar de 2de klasse. In 1981 promoveerde de club terug en werd 3de. In 1982 en 1983 werd de bekerfinale bereikt maar de club verloor telkens met duidelijk cijfers van respectievelijk Rapid en Austria Wien. De economische status van de club werd alsmaar slechter en het profvoetbal stond op de helling. Wacker en Wattens gingen vanaf nu weer hun eigen weg.

1983-2006 tussen de 2de en 3de klasse[bewerken]

In 1985 degradeerde Wattens naar de 3de klasse en keerde na 4 seizoenen terug. Een nieuwe degradatie volgde in 1994 maar na één jaar vond de club weer aansluiting in de 2de klasse. Na herstructureringen in de 2de klasse in 1998 werd WSG opnieuw naar 3de verwezen gevolgd door een onmiddellijke terugkeer. Na de degradatie in 2001 werd het volgende seizoen de vicetitel behaald. Dat jaar was ook het einde van FC Tirol Innsbruck, de landskampioen. De nieuwe club moest onder aan de ladder beginnen maar vormde een speelverbond met WSG Wattens om in de 3de klasse te kunnen beginnen en werd kampioen. Met de promotie kwam ook een ontbinding van het verbond en terwijl FC Wacker Tirol naar de 2de klasse promoveerde werd Wattens naar de Landesliga verwezen. Na de titel in 2005 keerde Wattens terug naar de Regionalliga West.