Waag (Haarlem)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waag
De Waag in 2005
Locatie
Locatie Spaarne 30, Haarlem
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Waag
Start bouw 1594
Bouw gereed 1599
Bouwinfo
Architect Lieven de Key
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 19708
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Waag in Haarlem is een gebouw aan het Spaarne, op de hoek van het Spaarne met de Damstraat. Het waaggebouw werd tussen 1594 en 1599 gebouwd naar ontwerp en onder leiding van de Haarlemse stadsarchitect Lieven de Key in renaissancestijl.

De gevel is van arduinsteen, dus natuursteen, wat gezien de kostbare aanvoer tamelijk ongebruikelijk is. De stenen werden betrokken van een leverancier uit Namen.

De ligging aan het Spaarne was gunstig met het oog op de aanvoer van de te wegen goederen. Het gebouw staat op een onregelmatig stuk grond, maar het gebouw biedt een harmonieuze aanblik doordat de beide gevels (voor en opzij) identiek zijn.

De Haarlemse waag heeft zijn oorspronkelijke functie tot 1915 vervuld. Vervolgens werden er gemeentelijke brandspuiten opgeslagen. Sinds 1821 is op de bovenverdieping de kunstenaarsvereniging KZOD 'Kunst zij ons doel' gevestigd. In de jaren zestig was het gebouw het onderkomen van de troubadours en folkclub van Cobi Schreijer. Grootheden als Pete Seeger, Joan Baez en Simon en Garfunkel traden er op[1], alsook Boudewijn de Groot en Elly en Rikkert[2]. Tegenwoordig is er in het pand een bar/café gevestigd.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Waag, Haarlem van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.