Waalse Kapel (Naarden)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waalse Kapel Naarden
Comeniuskapel
Waalse Kapel
Plaats Naarden
Denominatie Waalse Kerk
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  30214
Architectuur
Stijlperiode Laatgotische 2e helft XVe eeuw
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Waalse kapel in Naarden is een kapel in Naarden aan de Kloosterstraat 35, in de gemeente Gooise Meren en is een rijksmonument. [1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Deze kapel was oorspronkelijk onderdeel van het klooster, Mariaconvent, een nonnenklooster. Dit klooster was op deze plek gevestigd van circa 1440 tot 1579. Nadat in dit klooster een weeshuis gevestigd was en een vestiging van de Latijnse school, werd het in 1651 als Waalse kerk in gebruik genomen.

In 1670 werd hier de filosoof en hervormer Comenius begraven. In 1819 werd de Waalse gemeenschap opgeheven, en heeft het complex verschillende andere functies gehad.

De kapel is op verzoek van de regering van Tsjecho-Slowakije in 1933 van de rest van het complex afgescheiden en ingericht als mausoleum voor Comenius. Daarbij is in 1935 de kapel gerestaureerd. De kapel is direct gelegen aan het Comeniusmuseum en wordt nu ook aangeduid als Comeniuskapel.

Interieur[bewerken | brontekst bewerken]

Het interieur is voorzien boven de entree met een groot hangend houtsnijwerk, waarna een open metalen hekwerk gemaakt is met twee openslaande deuren voorzien van beelden die toegang verlenen tot het achterliggende koor en het grafmonument. Aan de raamkanten zijn zeven stuks glaswerk panelen hangend gemonteerd, die het leven van Comenius uitbeelden.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]