Waardebeleggen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Waardebeleggen is een beleggingsfilosofie waarbij een belegger analyseert hoeveel een belegging waard is. Vervolgens probeert een waardebelegger te profiteren van het verschil tussen deze zelf bepaalde waarde en de marktprijs.

Waardebeleggen kan in de praktijk op verschillende manieren. Een waardebelegger kan door in de wind te gaan profiteren van een overwaardering door de markt. Na correctie van de overwaardering door de markt koopt een waarbelegger zijn belegging terug. In dat geval is de koersdaling tussen verkoop en terugkoop zijn winst.

Door door de markt ondergewaardeerde beleggingen te kopen en pas te verkopen nadat de onderwaardering door de markt is gecorrigeerd profiteert een waardebelegger van een onderwaardering. De koersstijging tussen het moment van koop en verkoop is in dat geval zijn winst.

Waardebeleggen versus andere beleggingsfilosofieën[bewerken]

Waardebeleggers claimen dat deze beleggingsstijl voor de beste rendementen zorgt. Voor deze stelling is veel experimenteel bewijs uit de psychologie. Beleggers maken met name vaak de fout te veel voor goede groeiverwachtingen te betalen. Verder blijkt uit langjarige beursstatistieken dat waardebeleggen een hoog rendement oplevert.[1]

Hierbij moet gezegd worden dat waardebeleggen minder goed werkt naarmate het te beleggen kapitaal groter is. Zeer grote waardebeleggers hanteren meestal een variant op het waardebeleggen: growth at a reasonable price. Hierbij wordt geprobeerd om bedrijven met goede groeikansen goedkoop aan te kopen. Bij de strategie growth at a reasonable price controleren waardebeleggers meestal of de som van alle toekomstige bedrijfswinsten in euro's van vandaag groter is dan de marktprijs.

Bekende waardebeleggers[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Beleggen in bull- en bearmarkten. Over waardebeleggen, speciale situaties en short gaan: een overzicht van de beste beleggingen op de beurs. Door Ruerd Heeg, 2014 ISBN 9789082246001.
  • Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen. Door Ruerd Heeg, 2013. ISBN 9789090274171.
  • Leer beleggen als Warren Buffett. Door Hendrik Oude Nijhuis & Björn Kijl, 2013. ISBN 9789078217190 en 9078217197.
  • Modern beleggen voor iedereen. Door P.L. Ferwerda, 2008. ISBN 9789059722415.