Waarzeggerij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor het fictieve schoolvak in de Harry Potterreeks, zie Waarzeggerij (Harry Potter)
De Sibylle van Tibur, die waarzegt voor Keizer Augustus, 1480-1485

Waarzeggerij is de poging om inzicht te krijgen in een vraag of een situatie door middel van een gestandaardiseerd proces of ritueel. Terwijl deze rituelen in sommige maatschappijen een religieuze en regulerende functie hebben [1] kan waarzeggen in alle culturen ook als machtsmiddel of voor puur winstbejag aangewend worden.

Waarzeggers beweren bij het advies dat ze aan iemand geven tekens, gebeurtenissen of omina te kunnen 'lezen' of in contact te zijn met vermeende bovennatuurlijke krachten.

De oudst bekende vorm van waarzeggerij is waarschijnlijk geomantiek, en ongetwijfeld het meest complexe systeem is de westerse astrologie.

Geschiedenis[bewerken]

Waarzeggerij heeft een lange traditie. Het oude China, Egypte, Chaldea en Babylonië kenden al waarzeggerij van 4000 jaar voor onze tijdrekening. Profetische dromen en orakels speelden een belangrijke rol in oude religies en geneeskunde.

In de geschiedenis maakten koningen nog weleens gebruik van de diensten van waarzeggers. Ook in de Bijbel en de Tenach komen waarzeggers voor[2]; het beoefenen van de waarzeggerij en het raadplegen van waarzeggers worden daarin echter uitdrukkelijk verboden. In 1 Samuel 28:3 wordt verteld hoe koning Saul alle waarzeggers het land probeerde uit te drijven. Vanaf het achtste vers in hetzelfde hoofdstuk bezoekt hij er echter zelf een, met desastreuze gevolgen. In het christelijke Europa werd waarzeggerij dus als een zonde beschouwd. Lange tijd werd ertegen een religieus verbod uitgesproken, en beoefenaars werden soms ook gerechtelijk vervolgd.

Methodes[bewerken]

Methodes die men hanteert, waarvan sommige een lange traditie hebben:

Attributen[bewerken]

Voor het voorspellen van de toekomst (proscopie) maakt de waarzegger vaak gebruik van attributen, zoals

Culturele referenties[bewerken]

  • In talrijke sprookjes, mythen en legenden treden waarzeggers op als adviseur voor mensen met problemen, zie ook Völva.
  • In het hedendaagse West-Europa is op kermissen vaak een waarzegger te vinden.
  • Diverse commerciële televisieomroepen zenden ('s nachts) programma's uit waarin een waarzegger te zien is die men - tegen betaling - telefonisch kan 'raadplegen'.

Oplichting[bewerken]

Het komt wel voor dat mensen die zich als waarzegger profileren, voor oplichting worden vervolgd nadat zij goedgelovige mensen geld afhandig hebben gemaakt. Zo werd in Duitsland in 2006 een waarzegster veroordeeld tot terugbetaling van de som geld die zij had gekregen. Haar voorspelling dat de geliefde van een cliënt zou terugkeren was immers niet uitgekomen.

Afbeeldingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Wikibooks Wikibooks heeft meer over dit onderwerp: Waarzeggerij.