Waasland Shopping Center

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waasland Shopping
Locatie Sint-Niklaas, België
Coördinaten 51° 9′ NB, 04° 9′ OL
Openingsdatum 20 december 1972 (Koopcentrum Waasland)
25 maart 2004 (Waasland Shopping Center)
Winkels
Oppervlakte 45.000 m²
Verdiepingen 1
Aantal winkels 140
Aantal restaurants 15[1]
Detailkaart
Waasland Shopping Center (Sint-Niklaas)
Waasland Shopping Center
Officiële website

Waasland Shopping is een winkelcomplex in de Belgische stad Sint-Niklaas. Het complex ligt aan de zuidrand van het stadscentrum en heeft een oppervlakte van 45.000 m²[2].

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren zestig ontstonden de eerste plannen voor de bouw van een winkelcentrum. Zowel de oppositie als de zelfstandigenorganisatie NCMV steunden het project om de stad te moderniseren op voorwaarde dat ook de lokale middenstand er een volwaardige plaats in zou krijgen. Op 20 september 1972 werd uiteindelijk het Koopcentrum Waasland, toen nog met slechts 40 winkels, plechtig geopend door het stadsbestuur onder leiding van CVP-burgemeester Frantz Van Dorpe.[3]

In de jaren negentig waren er plannen om een nieuw en groter complex te bouwen, onder impuls van toenmalig burgemeester Hunfred Schoeters (SP). Zijn opvolger, Lieven Lenaerts (CVP), liet de werken echter stilleggen. Hierdoor bleef er op de locatie lange tijd een "palendorp" staan, verwijzend naar de betonnen palen die uit de grond staken.[3]

Het project kreeg een nieuwe impuls onder de tweede termijn van burgemeester Freddy Willockx. Het "palendorp" werd afgebroken en een nieuwbouw werd opgericht. Het winkelcentrum werd geopend op 25 maart 2004 en sindsdien zijn er 140 winkels terug te vinden. Het kreeg toen ook haar huidige naam Waasland Shopping Center.[3] Het werd toen het grootste gelijkvloerse shoppingcenter in België. Het succes van uitgebreide winkelcentrum ging echter gepaard met de neergang van het kernwinkelgebied in de stad, in het bijzonder met een grote leegstand van de handelspanden in de winkelstraten (zoals de Stationsstraat) rond de Grote Markt. Om hieraan tegemoet te komen ontwikkelden de handelaars samen met de stad Sint-Niklaas, het Centrummanagement en het studiebureau Grontmij Vlaanderen en architectenbureau BRO tegen 2020 een strategische visie waarin het kernwinkelgebied en het Shopping Center aanvullend en complementair moeten zijn.[4]

Bereikbaarheid en mobiliteit[bewerken | brontekst bewerken]

Het complex ligt nabij het kruispunt van de gewestwegen N70 en N16, die het bereikbaar maakt vanaf de snelweg E17 (A14).

Er is een busstation aanwezig met drie perrons, dat het centrum van de stad, het station Sint-Niklaas en de omliggende dorpen met het winkelcentrum verbindt via diverse buslijnen.

Op parking C wordt een oplaadpunt voor elektrische fietsen gratis ter beschikking gesteld.[5]

Parking[bewerken | brontekst bewerken]

De parking op het terrein is gratis. Er zijn 2750 parkeerplaatsen voor auto's voorzien.[5] Deze bestaat uit verschillende delen die aangeduid worden met een letter.

Het dak van het Waasland Shopping Center is aangelegd als autoparking.

Op de parking zijn een carwash en tankstation gevestigd.[6]

Indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Het winkelcentrum bestaat uit enkele gangen die met elkaar verbonden zijn via twee overdekte pleinen. In de gangen staan zitbanken en planten opgesteld. Het gelijkvloers is het enige verdiep.

Aquarium[bewerken | brontekst bewerken]

In het winkelcentrum is een aquarium aanwezig waarin regelmatig andere vissen zwemmen. In 2012 waren er zeven steursoorten met op de achtergrond de skyline van Temse te zien. Daarna werd het aquarium vernieuwd en zijn 1.500 visjes te zien voor een foto van een mozaïekwerk van de architect Antoni Gaudí.

Kindermolen[bewerken | brontekst bewerken]

Voor kinderen is er een kindermolen.

Bezoekersaantallen[bewerken | brontekst bewerken]

In 2020 werd een jaarlijks bezoekersaantal van 6 miljoen gemeld.[1]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]