Waasten (België)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waasten
Warneton
Deelgemeente in België Vlag van België
Waasten (België) (België (hoofdbetekenis))
Waasten (België)
Situering
Gewest Vlag Waals Gewest Wallonië
Provincie Vlag Henegouwen Henegouwen
Gemeente Komen-Waasten
Fusie 1977
Coördinaten 50° 45′ NB, 2° 56′ OL
Overig
Postcode 7784
NIS-code 54010(D)
Oude NIS-code 54009
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   België

Waasten (Frans: Warneton) is een dorp in de Belgische provincie Henegouwen, en een deelgemeente van de stad en faciliteitengemeente Komen-Waasten sinds 1977. Net zoals de andere deelgemeenten van de exclave Komen-Waasten, behoorde Waasten tot 1963 tot de Vlaamse provincie West-Vlaanderen.

Net zoals Komen ligt Waasten langs de rivier de Leie, waarvan de oude bedding de grens met Frankrijk vormt. Twee beken, de Douve en de Warnave monden uit in de Leie. Ook net zoals bij Komen het geval is, heeft Waasten aan de overkant van de Leie een gelijknamige Franse gemeente Waasten (Warneton). De kernen Komen en Waasten worden nog gescheiden door de deelgemeente Neerwaasten. In Waasten liggen nog enkele kleinere gehuchtjes, zoals Le Gheer, Pont-Rouge en Le Touquet.

Waasten aan de Leie

Geschiedenis[bewerken]

Op de samenvloeiing van de Leie en de Douve stond weleer het kasteel dat aan de oorsprong lag van de nederzetting. Het kasteel bestond nog in de zeventiende eeuw, toen Maurits van Nassau heer van Waasten was.

Vanaf 1127 was Waasten omwald. De muren werden bij herhaling vernield, maar steeds weer opgebouwd. Onder keizer Jozef II werden ze echter bouwvallig en verdwenen.

De heerlijkheid Waasten behoorde in 1080 aan Robert, heer van Péronne en Vermandois. Zijn zoon, Eudes, werd monnik in Cluny en Waasten werd als bruidsschat geschonken aan de dochter van Robert, Adèle bij haar huwelijk met Robert le Gros, heer van Bethune . De volgende heren van Waasten waren, van vader op zoon:

  • Willem (1129-1144), zoon van Robert le Gros
  • Robert le Roux (1145-1191)
  • Willem le Roux (1191-1214)
  • Daniel (1215-1226)
  • Robert de Bethune (1226-1248), jongere broer van Daniel

Vervolgens aan:

Achtereenvolgens waren daarna heer van Waasten, leden van de huizen Bar, Luxemburg en Oranje-Nassau. In 1702, na de dood van Willem III van Oranje, koning van Engeland, ging Waasten over op Lodewijk, heer van Isenghien.

Een van de vele titels van de Nederlandse koning is nog altijd die van Baron van Waasten.

Eerste Wereldoorlog[bewerken]

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Waasten volledig verwoest. De Duitsers groeven onder de ruïnes een uitgebreid net van gangen op 8 tot 10 meter diepte. Deze gangen leidden naar bomvrije schuilplaatsen.

Na de oorlog werden al deze gangen gedempt en werd Waasten volgens een nieuw algemeen plan heropgebouwd. Bij de archeologische opgravingen op de plek van de vernielde kerk werd het ongeschonden graf aangetroffen van Robrecht van Kassel. Het werd overgebracht naar een krypte in de nieuwe kerk die in 1925 werd gebouwd. Dit indrukwekkende bouwwerk wordt vaak de kathedraal van de Leie genoemd.

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • De Sint-Petrus-en-Pauluskerk werd in 1925 heropgebouwd in neoromaanse en moderne Byzantijnse stijl.
  • Het Brouwerijmuseum.

Bekende personen afkomstig van Waasten[bewerken]

Sint-Petrus-en-Pauluskerk
Stadhuis