Wachtwoordkraker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een wachtwoordkraker (in het Engels: password cracker) is een programma waarmee wachtwoorden achterhaald kunnen worden. Die wachtwoorden worden in computersystemen in de regel door middel van cryptografische technieken versleuteld, waardoor ze niet rechtstreeks leesbaar zijn. Een wachtwoordkraker kan door kennis van de gebruikte algoritmes en andere trucs vanuit de versleutelde codes de originele wachtwoorden terugvinden. Als een computersysteem een zwak algoritme gebruikt om wachtwoorden te versleutelen, kunnen zelfs 'goed gekozen' wachtwoorden gemakkelijk achterhaald worden.

Er bestaan verschillende technieken om wachtwoorden te achterhalen. Sommige vergen kraaktechnieken waarvoor speciale programmatuur is ontwikkeld. Andere vergen social engineering-trucs om gebruikers een wachtwoord te ontfutselen.

Raden[bewerken]

Vele onderzoeken hebben uitgewezen dat ongeveer 40% van de gekozen wachtwoorden gemakkelijk te raden zijn, doordat gebruikers zwakke wachtwoorden kiezen. Meestal zijn de wachtwoorden op enige manier gerelateerd aan de gebruiker zelf. Hierdoor zijn veel wachtwoorden eenvoudig te achterhalen door hackers en door kraakprogramma's. Enkele voorbeelden van zwakke keuzes zijn:

 • het woord "password", "passcode", "admin" en andere soortgelijke woorden
 • de eigennaam van de gebruiker of diens gebruikersnaam
 • de naam van zijn/haar echtgenoot of een ander familielid
 • zijn/haar geboorteplaats of geboortedatum
 • merk van een auto of kenteken
 • een simpele verandering, zoals de volgorde van de letters veranderen.
 • een letterreeks van een standaard toetsenbord, zoals 'qwerty', 'asdf' of 'qwertyuiop' enzovoort

Woordenboekaanval[bewerken]

Een woordenboekaanval (Engels: dictionary attack) probeert wachtwoorden te raden door gebruik te maken van een ingeprogrammeerd woordenboek en de techniek is daarom gerelateerd aan de vorige manier. Wachtwoordkrakers hebben meestal eigen woordenboeken of woordenlijsten met duizenden of soms miljoenen woorden, zoals:

 • woorden in verschillende talen
 • namen van mensen
 • plaatsen
 • vaak gebruikte wachtwoorden
 • standaard wachtwoorden zoals ze door leveranciers van computercomponenten worden geïnstalleerd

Het kraakprogramma probeert elk woord uit het woordenboek te versleutelen met het door het doelsysteem gebruikte algoritme. Als het resultaat overeenkomt met de hash (het opgeslagen resultaat van een cryptografische bewerking) van het gezochte wachtwoord, dan is het wachtwoord gekraakt. Ook probeert het programma simpele veranderingen van elk woord, zoals een toegevoegd maand- of jaarnummer. Een kraakprogramma kan duizenden mogelijkheden per seconde proberen.

Brute krachtaanval[bewerken]

Als alle bovenstaande methoden niet werken, gebruikt de hacker een 'brute krachtaanval', ook wel bekend als een 'brute force attack', waarmee alle mogelijke wachtwoorden geprobeerd worden. Hoe eenvoudiger het wachtwoord, hoe korter de zoekactie. Het is daarom altijd verstandig een lang wachtwoord te nemen, omdat hackers er dan veel langer over doen om het wachtwoord te verkrijgen. Deze methode is in theorie altijd succesvol, maar de zoekactie kan erg tijdrovend zijn. Er zijn erg veel verschillende mogelijke wachtwoorden en de kraker moet ze allemaal nagaan. Het gebruiken van langere wachtwoorden en het gebruik van verschillende alfanumerieke tekens en leestekens kan de tijd die nodig is voor het kraken van een wachtwoord exponentieel laten toenemen. Als de kraaktijd langer is dan de tijd dat een wachtwoord geldig is (omdat het bijvoorbeeld periodiek moet worden gewijzigd), dan is het wachtwoord veilig.

Database met bekende wachtwoordhashes[bewerken]

Er bestaan ook databases waarin vele honderden miljoenen van tevoren berekende hashes van wachtwoorden zijn opgenomen. Als bekend is welk algoritme gebruikt is voor het berekenen van een hash, kan op die wijze direct het originele wachtwoord in de database worden teruggevonden. Het mag duidelijk zijn dat dit wel een enorm beslag op technische middelen vergt. De bekende kraakprogramma's hebben dergelijke databases niet beschikbaar.

Wachtwoordkraakprogramma's[bewerken]