Waddenwandelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voor lopen op het wad bij laagwater zie Wadlopen
Waddenwandelen
Waddenwandelen
Pad Streekpad 4
Uitgave Stichting Wandelnet
ISBN 9789071068874
Kenmerken
Van Texel
Naar Borkum
Verbindingen Friese Woudenpad, Noaberpad, Nederlands Kustpad
Bijzonderheden Wandelroutes over
zes Waddeneilanden

Waddenwandelen
Een knooppuntpaal

Waddenwandelen is zowel een wandelnetwerk als een streekpad langs de kust van de provincies Groningen, Friesland en Noord-Holland, inclusief de Nederlandse Waddeneilanden en het Duitse eiland Borkum. Het wordt beheerd door Wandelnet.

Wandelnetwerk[bewerken | brontekst bewerken]

Het wandelnetwerk bestaat uit circa 200 wandelpaden die door middel van een knooppuntensysteem met elkaar verbonden zijn. Het is in totaal ruim 1200 km lang. Ruggengraat van het netwerk vormt het Lange Afstand Wandelpad (LAW) het Kustpad. In tegenstelling tot bij LAW's, wordt de wandelaar geacht zelf een wandelroute samen stellen en zich te verdiepen in de vraag langs welke knooppunten zijn wandelroute loopt. Dat kan met behulp van de bijbehorende wandelgids en wandelkaarten, of via de website van het project Waddenwandelen. Daar kan vervolgens een routekaart worden uitgeprint, of gedownload naar smartphone en tablet.

Markering[bewerken | brontekst bewerken]

Het wandelnetwerk wordt op de vaste wal en op het eiland Texel, gemarkeerd op een vergelijkbare wijze als het ANWB fietsroutenetwerk. Op kruisingen van wandelpaden zijn vierkante knooppuntpalen aangebracht. Deze knooppuntpalen hebben een uniek nummer. Op de knooppuntpalen zijn blauwrode markeringsbordjes aangebracht. Deze verwijzen met een witte richtingspijl en een nummer naar een volgend knooppunt. Tussen knooppunten wordt gebruikgemaakt van ongenummerde markeringsstickers. Bij startpunten staan verder informatiepanelen. Op de Waddeneilanden, behalve Texel, worden andere markeringsbordjes gebruikt. Daar wordt gemarkeerd met geelrode streekpad stickers, met daarop het Waddenwandelen logo.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]