Naar inhoud springen

Waigeo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Waigeo
Eiland van Indonesië
Locatie
Land Indonesië
Eilandengroep Raja Ampat Eilanden
Locatie Grote Oceaan
Coördinaten 0°10'17,821"ZB, 130°57'13,432"OL
Algemeen
Oppervlakte 3155 km²
Overig
UTC +9
Detailkaart
Kaart van Waigeo
Detailkaart Raja Ampat Eilanden

Waigeo is een eiland in de Indonesische provincie West-Papoea. Het is 3155 km² groot en het hoogste punt is 1000 m. Waigeo is het noordelijkst gelegen eiland van de Raja Ampat Eilanden, gelegen ten westen van Nieuw-Guinea. De hoofdplaats van het eiland is Waisai. De evenaar loopt over het eiland Waigeo heen.

Endemische vogelsoorten[bewerken | brontekst bewerken]

Op Waigeo komt Bruijns boskalkoen (Aepypodius bruijnii) voor, een endemische vogelsoort behorende tot de familie der Grootpoothoenders (Megapodiidae). Het bestaan van de vogel was tot 2002 uitsluitend bekend aan de hand van exemplaren die in de negentiende eeuw in handen waren gekomen van de handelaar en natuuronderzoeker A.A. Bruijn. Er werd gevreesd dat de soort zou zijn uitgestorven. Pas in 2002 is Bruijns boskalkoen voor het eerst weer levend waargenomen tijdens een vanuit Nederland door de Van Tienhoven stichting georganiseerde expeditie.[1]

Andere endemische vogelsoorten zijn Wilsons paradijsvogel (Diphyllodes respublica) en de Rode paradijsvogel (Paradisaea rubra), die echter ook op het buureiland Batanta voorkomen.

Zoogdieren[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende zoogdieren komen op Waigeo voor: